Asbest

Raalte aan de slag met asbestdaken

De gemeente Raalte ondersteunt u bij het verwijderen van uw asbestdak. Voor iedere m2 stelt de gemeente een vergoeding van €1,00 beschikbaar. Naast deze financiële vergoeding ondersteunt de gemeente u ook door u te koppelen aan bedrijven die u ontzorgen. Bijvoorbeeld door dak er af-dak er op of zelfs met u aan de keukentafel mee te denken over uw toekomstplannen.

Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag 16 oktober 2018 met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Van Veldhoven: “Het is simpel: asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten er vanaf. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.”

In de gemeente Raalte is ruim 800.000 m2 aan asbestdaken te verwijderen. Slechts twee gemeenten in Overijssel hebben meer vierkante meter asbestdaken te verwijderen. We staan samen voor een grote maatschappelijke opgave. Daarom heeft de gemeenteraad een bedrag van €600.000 beschikbaar gesteld. Dit is het hoogste bedrag dat een Overijsselse gemeente beschikbaar heeft gemaakt.

Financiële vergoeding

Het saneren van een asbestdak kost ongeveer €12,00 per m2. Wanneer u uw asbestdak laat saneren kunt u achteraf de factuur bij de gemeente Raalte indienen. U ontvangt dan een vergoeding van €1,00 per m2 asbestdak.

Wanneer uw asbestdak kleiner dan 35 m2 is kunt u er ook voor kiezen om het asbest zelf te saneren. U kunt dan in plaats van de vergoeding kiezen voor een veiligheidspakket om veilig het asbestdak te verwijderen. Dit pakket kunt u met een kopie van de acceptatiebrief sloopmelding, gratis ophalen bij het milieubrengstation aan de Zompstraat in Raalte. Daar kunt u het asbest ook gratis storten.

Let op: De regeling van het Rijk waarbij u €4,50 per m2 ontvangt is per 15 december 2018 gesloten. Het totale subsidiebudget van 75 miljoen euro is overschreden. Er kunnen geen subsidieaanvragen meer worden ingediend.

Ontzorgen

Daarnaast koppelen we indien gewenst bedrijven aan u die u kunnen ontzorgen. Zij voeren bijvoorbeeld de projectleiding voor u uit of bieden dak-er-af-dak-er-op dienstverlening. Maar de ondersteuning kan ook verder gaan dan dat. Bijvoorbeeld door Wat wilt u met uw bedrijf? En welke ontwikkeling en stappen horen daar bij? En tot slot: wat is dan in uw geval de beste invulling van uw erf en het verwijderen van het asbestdak? Denk hierbij ook aan overige regelingen van de gemeente op het gebied van de inrichting van erven in het buitengebied en duurzaamheid.

Wij horen graag van u!

Heeft u vragen of wilt u nu van de regelingen gebruik maken? Bel met 0572 34 7799 of mail naar asbestdaken@raalte.nl.