Stappenplan asbestdaken groter dan 35 m2

Heeft u als particulier, (agrarische) ondernemer of pandeigenaar in het landelijk gebied een asbestdak groter dan 35m², of heeft u dakleien? En wilt u het dak verwijderen? Dan bent u dit uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Stappenplan in het kort

  1. Laat een asbestinventarisatie maken van uw dak.
  2. Het bedrijf dat uw dak vervangt/verwijdert, doet namens u een sloopmelding bij uw gemeente.
  3. Verdiep u in financiële en fiscale kostenbesparende mogelijkheden.
  4. Stel indien nodig een financieel plan samen.
  5. Bij akkoord, start de verwijdering/vervanging van uw dak.
  6. Vraag subsidie aan.  

Stap 1

Laat een asbestinventarisatie uitvoeren door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf.

Op www.rvo.nlexterne-link-icoon leest u over hoe u de verwijdering/vervanging van uw asbestdak aan kunt pakken. De site van Stichting Ascertexterne-link-icoon geeft een overzicht van asbestsaneerders die worden aanbevolen door de overheid. Ook op de site van Veras www.sloopaannemers.nlexterne-link-icoon vindt u een overzicht van asbestsaneerders.

Stap 2

Het bedrijf dat uw dak verwijdert en/of vervangt vraagt namens u via uw gemeente (Omgevingsloket) een sloopmelding aan.

Dit is verplicht een vast aantal dagen/weken voordat het bedrijf start met de werkzaamheden. Informeer bij uw gemeente wat voor u van toepassing is.

Stap 3

Laat u goed voorlichten over de financiële en fiscale kostenbesparende mogelijkheden voor verwijdering en/of vervanging van uw asbestdak voor een nieuw en eventueel duurzaam dak. Er zijn meerdere mogelijkheden om kosten te besparen. Informeer bij uw (financieel) adviseur of accountant. Zij kunnen u helpen met een financieel plan van aanpak, passend bij uw persoonlijke situatie en wensen.

Op de site van Milieu Centraal www.milieucentraal.nlexterne-link-icoon kunt u een advieswijzer invullen voor advies én een globale indicatie van de kosten voor het verwijderen van uw asbestdak.

Stap 4

Stel indien nodig een (meerjarig) financieel plan samen.

Stap 5

Zodra uw sloopmelding is goedgekeurd, kan het door u ingehuurde bedrijf uw asbestdak verwijderen en/of vervangen.

Stap 6

Maak gebruik van de gemeentelijke vergoeding. De gemeente  draagt € 1,= per verwijderde m2 asbest bij. 

Tips

  • Hebben uw buren ook een asbestdak? Overleg of u samen een offerte voor verwijdering/vervanging aan kunt vragen.
  • Informeer naar samenwerkende marktpartijen in uw omgeving. Zij bieden vaak een aantrekkelijk totaalpakket voor verwijdering/vervanging van uw asbestdak.
  • Het verwijderen van uw asbestdak biedt kansen. Maak uw pand duurzaam door middel van bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende opties. Uw energielabel gaat omhoog, uw pand wordt energiezuiniger én is aantrekkelijker voor eventuele verkoop.

Maak uw bedrijf meer toekomstbestendig. Inpandige aanpassingen kunt u eventueel gelijktijdig meenemen in uw financiële plan, naast de aanpassing van uw dak.