money-debts-1 iconBeschikbare subsidies duurzaamheid

Er zijn veel verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van een huis of gebouwen. Op deze pagina vind je een overzicht van de beschikbare subsidies, leningen en regelingen voor particuliere woningbezitters, Verenigingen van Eigenaren en lokale energie-initiatieven in de gemeente Raalte. Dit overzicht is bijgewerkt in maart 2022. Aan het overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Subsidiecheck

Ben je benieuwd naar de beschikbare subsidies voor het verduurzamen van het huis? Doe de subsidiecheck van Duurzaam Bouwloket. In drie stappen krijg je alle informatie over de subsidies die interessant zijn.

Subsidie: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Particuliere woningeigenaren, Verenigingen voor Eigenaren en ondernemers die willen isoleren of duurzame energie willen opwekken, kunnen de ISDE-subsidie aanvragen. De subsidie geldt voor een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of met een van de vijf typen isolatiemaatregelen. Binnen 12 maanden na installatiedatum moet de aanvraag worden gedaan.

Subsidie: Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)

Inwoners kunnen deze subsidie aanvragen als zij een volledig elektrische personenauto kopen of leasen. De subsidie is geldig voor nieuwe en gebruikte auto’s in de kleinere of compactere middenklasse.

Subsidie: Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Verenigingen van Eigenaren en energiecoöperaties kunnen deze subsidie aanvragen als zij elektriciteit willen opwekken met zonne-energie, windenergie of waterkracht. De SCE-subsidie is een exploitatiesubsidie, dit betekent dat het bedrag per geproduceerde kWh wordt uitbetaald.

Subsidie: Subsidie Energiebesparing voor Vereniging van Eigenaren (SEEH)

Verenigingen van Eigenaren die energie willen besparen in hun gebouw of appartementen kunnen de SEEH-subsidie aanvragen. De subsidie geldt voor energieadvies door gecertificeerde adviseurs en energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Deze subsidie kan éénmalig worden aangevraagd.

Subsidie: Subsidie ter ondersteuning van lokale energie-initiatieven

In de gemeente Raalte bouwen we samen met de samenleving aan de energietransitie. Dit betekent dat er verschillende energie-initiatieven (werkgroepen, stichtingen en energiecoöperaties) actief zijn in de gemeente Raalte. Deze subsidie is bedoeld om deze lokale energie-initiatieven financieel te ondersteunen in hun activiteiten.

Wat houdt de subsidie in?

Met behulp van de subsidie kunnen energiecoöperaties, stichtingen en werkgroepen uit de gemeente Raalte in 2021 en 2022 per jaar € 2000 waarderingssubsidie aanvragen. Deze subsidie kan gebruikt worden voor de oprichting- en organisatiekosten, maar is ook in te zetten voor het uitvoeren van activiteiten en de inhuur van kennis.

Aanvragen

Je kunt via het  aanvraagformulier-waarderingssubsidie-lokale-energie-initiatieven subsidie aanvragen

Subsidie: Klimaatsubsidie

Hoosbuien, extreme hitte en lange droge periodes komen steeds vaker voor. Je kunt jouw huis, tuin en omgeving hierop voorbereiden. Zo houd je droge voeten na een flinke hoosbui, blijft het koeler tijdens hete dagen en is de tuin een fijne plek voor vogels en insecten.

Om inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen hierbij te ondersteunen stelt de gemeente een klimaatsubsidie beschikbaar. Je kunt deze subsidie aanvragen als je aan de slag gaat met het vergroenen, ontharden en waterrobuust maken van het eigen terrein of als je schriftelijk toestemming hebt van de eigenaar. De subsidie geldt ook voor groepen inwoners die bijvoorbeeld samen met hun buren hun straat willen aanpakken. 

Subsidie: Asbest eraf, zon erop

Eigenaren van asbestdaken van minimaal 35 m2 kunnen de subsidie van Provincie Overijssel aanvragen. De subsidie is geldig als er zonnepanelen worden geplaatst en u daarbij minimaal voor 95% voorziet in uw eigen energiebehoefte.

Subsidie: Vergoeding sanering asbestdaken gemeente Raalte

Wanneer je een asbestdak laat saneren kun je achteraf de factuur bij de gemeente Raalte indienen. Je ontvangt dan een vergoeding van €1,00 per m2 asbestdak.

Wanneer het asbestdak kleiner dan 35 m2 is kun je er ook voor kiezen om het asbest zelf te saneren. Je kunt dan in plaats van de vergoeding kiezen voor een veiligheidspakket om veilig het asbestdak te verwijderen. Dit pakket kun je met een kopie van de acceptatiebrief sloopmelding, gratis ophalen bij het milieubrengstation aan de Zompstraat in Raalte. Daar kun je het asbest ook gratis storten.

Lening: ASN Hypotheek in combinatie met ASN Duurzaam Wonen met rentekorting op hypotheek
 • Het leenbedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 30.000 voor energiebesparende maatregelen.
 • Meer informatie via de hypotheekadviseur of ASN: www.asnbank.nl/hypotheek.html
Lening: Energiebespaarlening

Inwoners kunnen de Energiebespaarlening aanvragen en hiermee tegen een aantrekkelijke rente investeren in de verduurzaming van hun huis. De Energiebespaarlening is beschikbaar voor alle maatregelen op de maatregelenlijst. Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de Energiebespaarlening voor het verduurzamen van appartementencomplexen.

 • Het leenbedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 65.000.
 • Een rentepercentage vanaf 1,7%.
 • Geen afsluitkosten en boetevrij aflossen.
 • Meer informatie via het Nationaal Warmtefonds: www.energiebespaarlening.nl
Lening: Duurzame Monumenten Lening

Eigenaren en Vereniging van Eigenaren kunnen de Duurzame Monumenten Lening aanvragen voor het verduurzamen van rijksmonumentale woningen of appartementen. Minimaal 1% rentekorting en maximaal 3%.

 • Het leenbedrag voor inwoners is minimaal € 2.500 en maximaal € 100.000.
 • Het leenbedrag voor Vereniging van Eigenaren is minimaal € 25.000 en maximaal € 300.000. Met een maximum van € 25.000 per appartement.
 • Meer informatie via het Nationaal Restauratiefonds: www.restauratiefonds.nl
Lening: Rentekorting

ABN AMRO, Rabobank en Triodos Bank geven rentekorting wanneer sprake is van een energiezuinige woning of je krijgt korting bij het verduurzamen van de woning. Met een of twee energielabelstappen kun je uw rente verlagen.

 • Rentekorting afhankelijk van het energielabel.
 • Meer informatie via de hypotheekadviseur of de website van de hypotheekverstrekker.
Lening: GreenLoans Lening (ABN-AMRO)

Bij GreenLoans kun je een persoonlijke lening aanvragen voor investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isolatiemaatregelen en een nieuwe, energiezuinige cv-ketel.

 • Het leenbedrag is minimaal € 5.000 en maximaal € 50.000.
 • Meer informatie via ABN: www.greenloans.nl.  
Regeling: BTW-tarief 9%

Voor schilder- en stucwerk in woningen ouder dan twee jaar en voor het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen geldt het btw-tarief 9%. Op arbeid en materiaal geldt het btw-tarief van 21%.

Regeling: Btw op zonnepanelen terugvragen

Particuliere woningeigenaren kunnen de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de Belastingdienst. Als je al eerder zonnepanelen hebt geïnstalleerd kun je de btw ook met terugwerkende kracht terugvragen.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

 • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

 • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

 • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via