Beschikbare subsidies duurzaamheid

Er zijn veel verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van een huis of gebouwen. Op deze pagina vind je een overzicht van de beschikbare subsidies, leningen en regelingen voor particuliere woningbezitters, Verenigingen van Eigenaren en lokale energie-initiatieven in de gemeente Raalte. Dit overzicht is bijgewerkt in maart 2022. Aan het overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Subsidiecheck

Ben je benieuwd naar de beschikbare subsidies voor het verduurzamen van het huis? Doe de subsidiecheckexterne-link-icoon van Duurzaam Bouwloket. In drie stappen krijg je alle informatie over de subsidies die interessant zijn.

Particuliere woningeigenaren, Verenigingen voor Eigenaren en ondernemers die willen isoleren of duurzame energie willen opwekken, kunnen de ISDE-subsidie aanvragen. 

Woningeigenaren krijgen subsidie voor: 

 • isolatiemaatregelen
 • warmtepompen
 • zonneboilers
 • aansluiting op warmtenet
 • elektrische kookvoorzieningen

Zakelijke gebruikers krijgen subsidie voor:

 • warmtepompen
 • zonneboilers
 • kleinschalige windturbines

Meer informatie en aanvragen via: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (rvo.nl)externe-link-icoon

Inwoners kunnen deze subsidie aanvragen als zij een volledig elektrische personenauto kopen of leasen. De subsidie is geldig voor nieuwe en gebruikte auto’s in de kleinere of compactere middenklasse.

Verenigingen van Eigenaren en energiecoöperaties kunnen deze subsidie aanvragen als zij elektriciteit willen opwekken met zonne-energie, windenergie of waterkracht. De SCE-subsidie is een exploitatiesubsidie, dit betekent dat het bedrag per geproduceerde kWh wordt uitbetaald.

In de gemeente Raalte bouwen we samen met de samenleving aan de energietransitie. Dit betekent dat er verschillende energie-initiatieven (werkgroepen, stichtingen en energiecoöperaties) actief zijn in de gemeente Raalte. Deze subsidie is bedoeld om deze lokale energie-initiatieven financieel te ondersteunen in hun activiteiten.

Wat houdt de subsidie in?

Met behulp van de subsidie kunnen energiecoöperaties, stichtingen en werkgroepen uit de gemeente Raalte in 2024 en 2025 per jaar € 2000 waarderingssubsidie aanvragen. Deze subsidie kan gebruikt worden voor de oprichting- en organisatiekosten, maar is ook in te zetten voor het uitvoeren van activiteiten en de inhuur van kennis.

Aanvragen

Je kunt via het  aanvraagformulier-waarderingssubsidie-lokale-energie-initiatievenexterne-link-icoon subsidie aanvragen. Meer informatie lees je op de website van de Lokale regelgeving.externe-link-icoon

Hoosbuien, extreme hitte en lange droge periodes komen steeds vaker voor. Je kunt jouw huis, tuin en omgeving hierop voorbereiden. Zo houd je droge voeten na een flinke hoosbui, blijft het koeler tijdens hete dagen en is de tuin een fijne plek voor vogels en insecten.

Om inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen hierbij te ondersteunen stelt de gemeente een klimaatsubsidie beschikbaar. Je kunt deze subsidie aanvragen als je aan de slag gaat met het vergroenen, ontharden en waterrobuust maken van het eigen terrein of als je schriftelijk toestemming hebt van de eigenaar. De subsidie geldt ook voor groepen inwoners die bijvoorbeeld samen met hun buren hun straat willen aanpakken. 

Wanneer je een asbestdak laat saneren kun je achteraf de factuur bij de gemeente Raalte indienen. Je ontvangt dan een vergoeding van €1,00 per m2 asbestdak.

Wanneer het asbestdak kleiner dan 35 m2 is kun je er ook voor kiezen om het asbest zelf te saneren. Je kunt dan in plaats van de vergoeding kiezen voor een veiligheidspakket om veilig het asbestdak te verwijderen. Dit pakket kun je met een kopie van de acceptatiebrief sloopmelding, gratis ophalen bij het milieubrengstation aan de Zompstraat in Raalte. Daar kun je het asbest ook gratis storten.

Inwoners kunnen de Energiebespaarlening aanvragen en hiermee tegen een aantrekkelijke rente investeren in de verduurzaming van hun huis. De Energiebespaarlening is beschikbaar voor alle maatregelen op de maatregelenlijst. Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de Energiebespaarlening voor het verduurzamen van appartementencomplexen.

 • Het leenbedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 65.000.
 • Een rentepercentage vanaf 1,7%.
 • Geen afsluitkosten en boetevrij aflossen.
 • Meer informatie via het Nationaal Warmtefonds: www.energiebespaarlening.nlexterne-link-icoon

Eigenaren en Vereniging van Eigenaren kunnen de Duurzame Monumenten Lening aanvragen voor het verduurzamen van rijksmonumentale woningen of appartementen. Minimaal 1% rentekorting en maximaal 3%.

 • Het leenbedrag voor inwoners is minimaal € 2.500 en maximaal € 100.000.
 • Het leenbedrag voor Vereniging van Eigenaren is minimaal € 25.000 en maximaal € 300.000. Met een maximum van € 25.000 per appartement.
 • Meer informatie via het Nationaal Restauratiefonds: www.restauratiefonds.nlexterne-link-icoon

ABN AMRO, Rabobank en Triodos Bank geven rentekorting wanneer sprake is van een energiezuinige woning of je krijgt korting bij het verduurzamen van de woning. Met een of twee energielabelstappen kun je uw rente verlagen.

 • Rentekorting afhankelijk van het energielabel.
 • Meer informatie via de hypotheekadviseur of de website van de hypotheekverstrekker.

Bij GreenLoans kun je een persoonlijke lening aanvragen voor investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isolatiemaatregelen en een nieuwe, energiezuinige cv-ketel.

Voor schilder- en stucwerk in woningen ouder dan twee jaar en voor het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen geldt het btw-tarief 9%. Op arbeid en materiaal geldt het btw-tarief van 21%.

Particuliere woningeigenaren kunnen de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de Belastingdienst. Als je al eerder zonnepanelen hebt geïnstalleerd kun je de btw ook met terugwerkende kracht terugvragen.