build-reside iconWelk alternatief voor aardgas geldt voor mijn woning?

Voor alle wijken en buurten in de gemeente Raalte zijn individuele oplossingen het meest kansrijk. Dit betekent dat warmtenetten als collectieve oplossing, minder kansrijk zijn binnen de gemeente Raalte vanwege beperkte beschikbaarheid van warmtebronnen en de grote onzekerheid van de beschikbaarheid nu en in de toekomst.

Wat betekent dit voor mijn woning?

Voor jouw  huis betekent dit dat er twee alternatieven voor aardgas beschikbaar zijn: volledig elektrisch verwarmen of hybride verwarmen. Bij dit laatste verwarmt u het huis naast elektriciteit gedeeltelijk op aardgas en op termijn een hernieuwbaar gas als waterstof of groengas.

De volgende technieken kunnen toegepast worden, afhankelijk van het huidige isolatieniveau van je huis:

Energielabel A of B? Volledig elektrische (all-electric) warmtepomp.

Woningen en gebouwen met een volledig elektrische warmtepompen hebben geen gasaansluiting meer. Zowel warmtepompen op buitenlucht (lucht-water warmtepompen) als bodemlussen (water-water warmtepompen) zijn voor Raalte mogelijk. Volledig elektrische warmtepompen zijn geschikt voor nieuwere en/of goed geïsoleerde gebouwen, met minimaal energielabel B of hoger.

Energielabel C of D? Hybride warmtepomp i.c.m. hernieuwbaar gas.

Woningen en gebouwen met een hybride warmtepomp hebben zowel een warmtepomp (die op elektriciteit draait) als een gasaansluiting. In de meeste situaties wordt het gebouw door de warmtepomp verwarmd. Wanneer het erg koud is lukt dat niet goed meer. Dan wordt de extra warmte met een gasketel opgewekt. Hiermee kan tot 50% bespaard worden op het gasverbruik en de CO2 uitstoot ten opzichte van een normale gasketel.

Nu is het gas dat hiervoor gebruikt wordt nog aardgas, daarmee is de hybride warmtepomp een tussenstap naar aardgasvrij verwarmen. In 2050 moet aardgas vervangen zijn door een hernieuwbare, duurzame vorm van gas. Dat kan groengas zijn en in de toekomst misschien waterstof. Indien niet voldoende hernieuwbaar gas beschikbaar is, kan alsnog de vervolgstap worden gezet naar een volledig elektrische warmtepomp. Voordat een hybride warmtepomp i.c.m. hernieuwbaar gas efficiënt en goedkoop kan functioneren, moet het gebouw worden geïsoleerd tot minimaal energielabel D of hoger.

Is je huis nog niet geïsoleerd tot een energielabel D of hoger? Dan is het een goede stap om eerst je huis verder te isoleren. Kijkt u hiervoor op duurzaam huis.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via