Aardgasvrij wonen
Aardgasvrij wonen in de gemeente Raalte
In 2050 worden alle woningen en gebouwen in Nederland, ook in de gemeente Raalte, verwarmd zonder aardgas. Dit doen we om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Welke stappen stelt de gemeente Raalte voor op weg naar een aardgasvrije gemeente? En wat kun je nu al doen om aardgasvrij of aardgasvrij-ready te worden?
Hoe wordt je gemeente en jouw huis aardgasvrij?
1. Isoleer je huis
Aardgasvrij worden begint met het besparen van energie door je huis te isoleren. Dit zijn maatregelen die je op korte termijn kunt nemen en waar je nooit spijt van zult krijgen. Nu niet en in de toekomst niet. We ondersteunen hier graag bij. Neem bijvoorbeeld contact op met het Duurzaam Bouwloket. De energievakmannen helpen met gratis advies of een energiescan om de eerste stap te zetten. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk voor welke subsidie je in aanmerking komt op de site van het Duurzaam Bouwloket . Meer informatie hierover staat op duurzaam huis.
2. Stap over op het alternatief voor aardgas
In alle dorpen en wijken in de gemeente Raalte blijkt dat een individuele oplossing per woning of gebouw het meest betaalbaar is. Dit betekent het volgende. Heb je een relatief nieuw huis die te isoleren is naar energielabel A of B? Dan maak je de overstap naar volledige elektrische verwarming met behulp van een warmtepomp. Voor huizen die minder goed te isoleren zijn is een hybride warmtepomp een goede oplossing. Je verwarmt je huis dan voor een groot deel van het jaar elektrisch met de warmtepomp. Wanneer het te koud is, schakelt de bestaande gasketel bij. Lees meer over het alternatief voor aardgas.
3. We volgen de ontwikkeling en passen ons hierop aan
De eerste stappen op weg naar aardgasvrij wonen zijn duidelijk. Ondertussen blijft de gemeente Raalte de ontwikkelingen volgen in techniek, financiële regelingen en wetgeving en past samen met betrokkenen de koers van de Warmtevisie hierop aan.
Over de warmtevisie
Aardgasvrij wonen is een opgave die de hele samenleving aan gaat. Daarom zijn de zorgen, kansen en ideeën van inwoners en gebouweigenaren gevormd tot de uitgangspunten van de Warmtevisie. De weg naar aardgasvrij wonen moet haalbaar en betaalbaar zijn, in gezamenlijkheid en betrokkenheid plaatsvinden, met duurzame en betrouwbare alternatieven en tot slot vraagt het flexibiliteit en leren omgaan met onzekerheden. Lees de warmtevisie.