living-household iconAardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen in de gemeente Raalte

In 2050 worden alle woningen en gebouwen in Nederland, ook in de gemeente Raalte, verwarmd zonder aardgas. Dit doen we om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Welke stappen stelt de gemeente Raalte voor op weg naar een aardgasvrije gemeente? En wat kun je nu al doen om aardgasvrij of aardgasvrij-ready te worden?

Hoe wordt je gemeente en jouw huis aardgasvrij?

1. Isoleer de huis

Aardgasvrij worden begint met het besparen van energie door je huis te isoleren. Dit zijn maatregelen die je op korte termijn kunt nemen en waar je nooit spijt van zult krijgen. Nu niet en in de toekomst niet. We ondersteunen hier graag bij. Neem bijvoorbeeld contact op met het Duurzaam Bouwloket. De energievakmannen helpen met gratis advies of een energiescan om de eerste stap te zetten. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk voor welke subsidie je in aanmerking komt op de site van het Duurzaam Bouwloket . Meer informatie hierover staat op duurzaam huis.
 

2. Stap over op het alternatief voor aardgas

In alle dorpen en wijken in de gemeente Raalte blijkt dat een individuele oplossing per woning of gebouw het meest betaalbaar is. Dit betekent het volgende. Heb je een relatief nieuw huis die te isoleren is naar energielabel A of B? Dan maak je de overstap naar volledige elektrische verwarming met behulp van een warmtepomp. Voor huizen die minder goed te isoleren zijn is een hybride warmtepomp een goede oplossing. Je verwarmt je huis dan voor een groot deel van het jaar elektrisch met de warmtepomp. Wanneer het te koud is, schakelt de bestaande gasketel bij. Lees meer over het alternatief voor aardgas. 

3. We volgen de ontwikkeling en passen ons hierop aan

De eerste stappen op weg naar aardgasvrij wonen zijn duidelijk. Ondertussen blijft de gemeente Raalte de ontwikkelingen volgen in techniek, financiële regelingen en wetgeving en past samen met betrokkenen de koers van de Warmtevisie hierop aan.

Over de warmtevisie

Aardgasvrij wonen is een opgave die de hele samenleving aan gaat. Daarom zijn de zorgen, kansen en ideeën van inwoners en gebouweigenaren gevormd tot de uitgangspunten van de Warmtevisie. De weg naar aardgasvrij wonen moet haalbaar en betaalbaar zijn, in gezamenlijkheid en  betrokkenheid plaatsvinden, met duurzame en betrouwbare alternatieven en tot slot vraagt het flexibiliteit en leren omgaan met onzekerheden. Lees de warmtevisie.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via