Meest gestelde vragen klimaatsubsidie
Vragen over de algemene voorwaarden
Voor wie is de klimaatsubsidie beschikbaar?
De klimaatsubsidie is voor inwoners, ondernemers en andere organisaties in de gemeente Raalte. De subsidie kan worden aangevraagd voor eigen huis, gebouw, tuin en terrein.
De subsidie geldt ook voor groepen inwoners die bijvoorbeeld samen met hun buren hun straat willen aanpakken. Wil je meer weten over de mogelijkheden om samen met anderen aan de slag te gaan? Neem contact op door te mailen naar klimaatadaptatie@raalte.nl.
Ik ben een huurder. Heb ik toestemming van mijn verhuurder nodig?
In sommige gevallen heb je toestemming nodig van de eigenaar. Dit geldt voor maatregelen aan het huis of pand, of in de openbare ruimte direct aan het pand. De maatregelen zijn: regenton, -zuil of schutting; afkoppelen van regenwater; groen dak; installatie hergebruik regenwater; geveltuin; en groengevel.
Huur je bij SallandWonen? Je kan dan via deze link direct om toestemming vragen: Woningaanpassing - SallandWonen.
Je kunt de huurdersverklaring met schriftelijke toestemming uploaden in het formulier.
Ik heb een maatregel(en) voor 2025 uitgevoerd. Kan ik nog klimaatsubsidie krijgen?
Nee, alleen maatregelen die zijn uitgevoerd in 2025 komen in aanmerking voor subsidie. De aanvraag moet namelijk worden ingediend in het kalenderjaar van uitvoering én binnen 6 maanden na het realiseren van de maatregel.
Ik ben vergeten om voor- en nafoto’s te maken van het uitvoeren van mijn maatregel(en), wat nu?
We vragen om voor- en na-foto’s zodat we kunnen zien dat de maatregelen zijn uitgevoerd. Wij kunnen dan ook alleen subsidie geven wanneer we voor- en nafoto’s hebben ontvangen.
Mag ik het werk zelf uitvoeren of moet ik het laten doen?
Je bent vrij om te kiezen: je mag maatregelen laten uitvoeren, maar je mag het ook zelf doen. Let er wel op dat we alleen subsidie geven voor de daadwerkelijk gemaakte kosten.
Wanneer heb ik een vergunning nodig?
In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het terrein dat je wilt aanpakken vervuild is of dat je te maken hebt met een monumentale tuin. Dan is het vaak wel nodig om een vergunning aan te vragen. Weet je het niet zeker? Neem dan contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.
Vragen over het aanvragen van de klimaatsubsidie
Het lukt niet om via het E-formulier de klimaatsubsidie aan te vragen, wat nu?
Neem bij vragen of voor een afspraak contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl. Je kan ons ook bellen via het gemeentelijke nummer (0572 34 77 99).
Wanneer nodig kunnen we het klimaatsubsidie formulier via de mail of per post opsturen. Daarnaast liggen er ook formulieren bij de balie van het gemeentehuis. Op aanvraag kunnen wij het formulier samen invullen.
Hoelang duurt de beoordeling van mijn subsidieaanvraag?
Voor de beoordeling van de aanvraag hebben wij maximaal 8 weken de tijd. De gemeente zal de aanvraag zo snel mogelijk verwerken, dus vaak is dit korter. We hebben na de goedkeuring 4 weken de tijd om het bedrag over te maken.
Is er een termijn overschreden? Neem dan contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.
Moet ik de subsidieaanvraag indienen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, of daarvoor?
Je kan de subsidieaanvraag alleen indienen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Wil je van tevoren zeker weten dat de subsidie wordt toegekend? Bekijk dan de voorwaarden en neem eventueel contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.
Ik heb na het aanvragen via het E-formulier geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?
Wanneer we je aanvraag hebben ontvangen, sturen wij een automatische bevestigingsmail met een zaaknummer. Als deze niet in je mailbox zit, is er waarschijnlijk iets misgegaan met het indienen van het E-formulier. Kijk voor de zekerheid ook in de spam map.
Wanneer je de bevestiging niet hebt ontvangen, kan je de aanvraag opnieuw indienen. Let op: aan het eind van het E-formulier wordt er een overzicht gegeven van de aanvraag. Helemaal onderaan dit overzicht zit een knop ‘afronden’ die aangeklikt moet worden om het E-formulier te verzenden.
Neem bij vragen contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.
Kan ik ook voor meerdere maatregelen de klimaatsubsidie aanvragen?
Je mag per adres voor meerdere (of zelfs alle) maatregelen de klimaatsubsidie aanvragen. Je kan niet voor dezelfde maatregel meerdere aanvragen indienen.
Vragen over de specifieke voorwaarden van maatregelen
Hoe kan ik afkoppelen?
Je vindt alles over afkoppelen op onze webpagina: afkoppelen. Kom je er toch niet uit? Stuur dan jouw vraag naar klimaatadaptatie@raalte.nl of bel ons via het gemeentelijke nummer 0572 34 77 99.
Ik woon buiten de bebouwde kom. Waarom kan ik geen subsidie aanvragen voor afkoppelen?
Gebouwen in het buitengebied zijn nooit aangesloten aan de gemengde riolering. Daardoor kunnen deze gebouwen ook niet afgekoppeld worden.
Twijfel je of dit voor jouw situatie geldt? Neem dan contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.
Hoe maak ik een na-foto van een voorziening die bedekt wordt, zoals bij infiltratiekratten of een installatie voor hergebruik regenwater?
Maak tijdens de aanleg foto’s bij het plaatsen van voorzieningen die door grond bedekt worden of verwerkt worden binnen muren. Naderhand zijn deze namelijk niet meer zichtbaar. Zonder bewijsfoto’s heb je geen recht op de klimaatsubsidie.
Hoe weet ik hoeveel water ik bij afkoppelen opvang in mijn tuin?
Per m2 dakoppervlakte moet je 20 mm regen op kunnen vangen in je tuin. Dat staat gelijk aan 20 liter per m2 dakoppervlak. Het water loopt via de (afgekoppelde) regenpijpen de tuin in, dus alleen het dakoppervlak dat ook echt verbonden is met die regenpijp moet meegerekend worden.
Meer weten over hoe jij in jouw situatie af kan koppelen? Kijk dan op onze pagina over afkoppelen.
Kom je er toch niet uit? Neem dan contact met ons op via klimaatadaptatie@raalte.nl of bel ons via het gemeentelijk nummer (0572 34 77 99).
Waarom krijg ik alleen subsidie voor inheemse bomen en planten?
Inheemse soorten zijn de bomen en planten die in Raalte van nature voorkomen. Deze soorten ondersteunen onze biodiversiteit, en beschermen ons daarmee tegen de effecten van een veranderend klimaat. Planten die hier niet van nature voorkomen, ook wel exoten genoemd, hebben juist een negatief effect.
Hoe weet ik welke bomen ik mag planten om de klimaatsubsidie te kunnen krijgen?
Kijk hiervoor op de bomenlijst.
Waarom krijg ik geen subsidie als ik tegels vervang voor kunstgras of grind?
Met vergroeningsmaatregelen willen we de biodiversiteit versterken, zorgen voor meer koelte op hete dagen en water beter de grond in laten zakken. Kunstgras en grind dragen hier vrijwel niet aan bij en hebben veelal juist een negatief effect.
Wat verstaan wij binnen de klimaatsubsidie onder nieuwbouw?
Sommige maatregelen komen bij nieuwbouw niet in aanmerking voor subsidie. Nieuwbouw bestaat uit gebouwen die na 1 januari 2025 zijn gebouwd en opgeleverd.