Kindergemeenteraad 2019

De Esmoreit uit Luttenberg wint kindergemeenteraad Raalte

Kinderen van de Esmoreit wonnen maar liefst € 2.500,- om hun winnende plan uit te voeren. Dit plan ‘Samen staan we sterker!’ werd door de kindergemeenteraad gekozen als beste plan. Burgemeester Martijn Dadema: “Er zijn vijf goede plannen gepresenteerd. Na een levendig debat werd een goeie winnaar gekozen. De kindergemeenteraad had terecht moeite met het kiezen van een winnaar. Ik ben erg benieuwd naar de uitvoering van het plan van de Esmoreit.”

Andere plannen

Tijdens de eerste editie van de kindergemeenteraad in Raalte waren 5 basisscholen met in totaal maar liefst 173 kinderen aanwezig:

  • Esmoreit uit Luttenberg met het plan "Samen staan we sterker"
  • De Korenbloem uit Raalte met het plan "Groen Raalte"
  • De Gouden Emmer uit Heino met het plan "Gouden Emmer Tegen Eenzaamheid"
  • St-Antoniusschool uit Mariënheem met het plan "Lantaarnpalen op zonne-energie"
  • Kwintijn uit Raalte met het plan "Huiselijk gevoel voor ouderen"

De kindergemeenteraad zelf bestond uit 25 leerlingen, vijf van elke school.

Voorbereiding

Elke school kreeg hulp van een raadslid dat werd gekoppeld aan de school. De raadsleden gaven uitleg over de gemeenteraad en hielpen mee met het projectvoorstel. Indien nodig werd de haalbaarheid in het gemeentehuis getoetst. Op deze manier is ervoor gezorgd dat elk voorstel ook echt uitvoerbaar is.

Het winnende project

De kinderen van Esmoreit willen een lespakket samenstellen voor de kinderen van alle basisscholen in de gemeente Raalte. Dit kan gebruikt worden om in contact te komen met (eenzame) ouderen. Het doel is door middel van spelletjes en activiteiten verbinding te leggen tussen (eenzame) ouderen en kinderen, onder het mom van “zorg voor elkaar”.