Evenement organiseren

In de gemeente Raalte worden veel evenementen georganiseerd. Daar zijn we hartstikke blij mee, want mede dankzij die evenementen bruist onze gemeente! Wil je een evenement organiseren? Dan kan het zijn dat je het evenement bij de gemeente moet melden of dat je een vergunning nodig hebt.
We helpen je graag op weg om uit te zoeken aan welke voorwaarden jouw evenement moet voldoen. Kom je er niet helemaal uit? Bel ons gerust op 0572-347799.

Besloten activiteiten en buurtevenementen

We maken een onderscheid tussen besloten activiteiten en buurtevenementen. Besloten evenement zijn niet openbaar toegankelijk, zoals bruiloften en bedrijfsfeesten. Buurtevenementen zijn enkel toegankelijk voor buurtbewoners, denk hierbij aan een buurtbarbecue of burendag. 

Voor zowel besloten activiteiten als buurtevenementen is het niet nodig om een aanvraag in te dienen als ze voldoen aan onderstaande voorwaarden. Een besloten activiteit wordt namelijk niet gezien als een evenement in zin van de Algemene Plaatselijke Verordening en een buurtevenement is vrijgesteld van vergunningsplicht.

Voor besloten activiteiten en buurtevenementen gelden de volgende voorwaarden:

  • De activiteit of het evenement duurt maximaal 1 dag;
  • Er zijn niet meer dan 500 bezoekers aanwezig;
  • Er zijn geen tenten of overkappingen aanwezig, die plaats bieden aan meer dan 150 personen of groter zijn dan 100 m2. Plaats je een tent of overkapping die groter is? Doe dan een BGBOP-melding.externe-link-icoon Stuur deze melding tenminste 4 weken voor de start van het evenement naar info@raalte.nl.
  • De omgeving ondervindt geen overlast of hinder, bijvoorbeeld door muziek;
  • Doorgaande wegen worden niet afgesloten;
  • Bij het plaatsen van bijvoorbeeld een springkussen of (party)tent moet altijd een minimale vrije doorgang van 3,5 meter wegbreedte en een doorrijhoogte van 4,2 meter voor hulpdiensten zijn.

Voldoet je activiteit of evenement niet aan deze voorwaarden? Dien dan een aanvraag bij ons. Doe deze aanvraag ruim op tijd, tenminste 16 weken voor de start van het evenement. 

Kennisgeving of evenementenvergunning aanvragen

Uitvinden of je een kennisgeving moet doen of een vergunning moet aanvragen? Klik hier om het digitale aanvraagformulier in te vullenexterne-link-icoon (inloggen met DigiD voor inwoners). Wil je een aanvraag doen als bedrijf? Klik hier om digitaal een aanvraag te doen voor bedrijvenexterne-link-icoon (inloggen met DigiD).

Ben je bezig met het invullen van het formulier en kom je er niet uit? We helpen je graag verder. Bel ons op 0572-347799.

Hulpmiddel voor het opstellen van veiligheidsplannen (voor B-evenementen)

Voor organisatoren van evenementen met een gemiddeld risico, oftewel B-evenementen, is er een speciaal hulpmiddel ontwikkeld om hen te assisteren bij het opstellen van een veiligheidsplan. Deze vind je binnenkort op deze pagina.

Verplicht afvalvrij bekersysteem voor evenementen

Het is sinds 1 januari 2024 voor organisatoren van evenementen verplicht om een afvalvrij bekersysteem te hanteren. Klik hier voor meer informatie.

Aanvraagformulieren