Hulpmiddelen

Als je een evenement organiseert, is de kans groot dat gevraagd wordt om aan bepaalde richtlijnen te voldoen. Bijvoorbeeld als het gaat over veiligheid, het gebruik van plastic drinkbekers en EHBO. Op deze pagina helpen we je graag op weg. 

Een handige website met hulpmiddelen voor organisatoren is de Evenementenhelpdeskexterne-link-icoon en het Evenementenhandboek Veiligheidexterne-link-icoon. Hier download je het Nederlands Handboek Evenementen Veiligheid (PDF).externe-link-icoon

Sinds 1 januari 2024 gelden er Europese regels rondom het gebruik van plastic tijdens evenementen. Als je een besloten evenement organiseert (zoals een festival, concert of voetbalwedstrijd in een stadion), mag je geen wegwerpplastic meer gebruiken. Hier moeten herbruikbare bakjes en bekers gebruikt worden. 

Tijdens open evenementen (zoals een dorpsfeest, Koningsdag of een braderie) moet betaald worden voor een wegwerpbeker, kun je kiezen voor een de inzet van herbruikbare bekers of mogen eigen bekers/bakjes meegenomen worden. 

Meer uitleg en handige tips vind je op: 

Wil je dit seizoen je CO2 uitstoot verlagen? Maak gebruik van HVO diesel!

HVO diesel is een vorm van diesel die gemaakt is van plantaardig en dierlijk restafval. Het lijkt qua eigenschappen erg op fossiele diesel en kan daarom vaak als een directe vervanger dienen. HVO diesel bevat geen aromaten en zwavelhoudende bindingen, waardoor HVO diesel beter is voor het milieu en het je CO2 voetafdruk van je evenement direct naar beneden brengt. 

HVO diesel is, volgens experts, ongeveer €0,30 – €0,50, per liter, duurder ten opzichte van fossiele diesel. 

Wil je hiermee aan de slag? Laat het ons weten. We denken graag met je mee.

Tips voor een duurzaam evenement

  • Verminder met behulp van slimme, efficiëntere toepassingen en nieuwe technologieën het energiegebruik, de uitstoot, maar ook de kosten van je evenement. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ledverlichting.
  • Werk met herbruikbare materialen, die je elke editie weer kunt gebruiken (dus geen jaartallen op materialen drukken) of materialen die je onderling tussen organisaties kunt uitwisselen.
  • Werk samen met lokale leveranciers zodat de reisafstand zo kort mogelijk is en de vervoersbewegingen beperkt worden. 
  • Communiceer digitaal en bespaar papier.

De gemeente Raalte ondersteunt organisatoren van evenementen tot 2500 bezoekers per dag met een standaard collectieve evenementenverzekeringexterne-link-icoon. De evenementen moeten een maatschappelijk belang hebben. Denk aan evenementen op Koningsdag. Of de intocht van Sinterklaas. De verzekering dekt aansprakelijkheid van de organisator, materiaaldekking, ongevallen medewerkers, schade aan persoonlijke eigendommen van medewerkers en rechtsbijstand voor de medewerkers. Organisatoren hoeven zich niet aan te melden om in aanmerking te komen voor de verzekering. Neem bij vragen contact op met evenementen@raalte.nl

Klik hier voor het Schadeformulier Collectieve Evenementenverzekering

Als je een evenement organiseert, bestaat de kans dat je een veiligheidsplan moet opstellen. Op deze pagina vind je binnenkort 3 handige voorbeelden van veiligheidsplannen die je aan kunt passen aan het evenement dat jij wil houden.

Meer informatie over veiligheid bij het organiseren van jouw evenement, lees je op de website van de Veiligheidsregio IJsselland.externe-link-icoon

Als evenementenorganisator ben je verantwoordelijk voor de zorg voor je medewerkers/vrijwilligers en publiek. Daarom is het belangrijk dat je een plan voor evenementenzorg en EHBO klaar hebt liggen. 

Een handige leidraad is de zogeheten ‘veldnorm evenementenzorg’ (NVEZ). Klik hier voor de website van de Veldnorm Evenementenzorg.externe-link-icoon