default iconDe rol van de kwaliteitsborger onder de Wkb

Gebouwen moeten veilig, gezond, bruikbaar en duurzaam zijn. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) verbetert de bouwkwaliteit en is er meer controle tijdens de bouw. Voor bepaalde eenvoudigere bouwwerken verdwijnt de technische bouwvergunning. In plaats daarvan doe je een bouwmelding. Ook zet je een kwaliteitsborger, een onafhankelijke controleur, in die van plan tot oplevering meekijkt en controleert. Zo worden alle technische eisen gecheckt. Dit maakt de kans op fouten kleiner en geeft je als opdrachtgever meer bescherming.

Vinger aan de pols


Eerst controleerde de gemeente vooraf of je plannen aan alle eisen voldeden. Onder de Wkb controleert de kwaliteitsborger voor en tijdens de bouw, en bij de oplevering. In een risicobeoordeling legt de kwaliteitsborger vast wat de bouwrisico’s zijn van je plannen. Hij of zij moet hierbij rekening houden met risico’s vanuit de omgeving. Denk aan een zachte bodem die gevolgen kan hebben voor de fundering. In een borgingsplan geeft de kwaliteitsborger aan wat er moet gebeuren zodat jouw bouwproject uiteindelijk aan alle technische bouwregels voldoet. Vervolgens houdt de kwaliteitsborger de aannemer in de gaten op de bouwplaats. Als de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen. Is na afloop alles in orde, dan stelt hij of zij een verklaring op.

Kies iemand via het Register Kwaliteitsborging


Een kwaliteitsborger is altijd onafhankelijk. Het is dus niet de bedoeling dat je iemand inzet die een rol speelt bij het bouwproject. Via het Register Kwaliteitsborging vind je een overzicht van kwaliteitsborgers. Kies een kwaliteitsborger vóór je aan de slag gaat.

Tip

Helaas komt het nog wel eens voor dat bepaalde zaken niet of verkeerd worden opgeleverd. Dit kost de kwaliteitsborger extra werk. Het is slim om in de overeenkomst op te nemen dat de partij die dit extra werk veroorzaakt, ook de extra kosten van de kwaliteitsborger betaalt.

 

 

 

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via