Albert ten Broeke

“Je bent de hele dag buiten, hebt veel afwisseling in je werk en veel contact met inwoners. Dat maakt het werk zo leuk”, omschrijft Albert. “Samen met de andere boomverzorgers, verzorgen we alle bomen die binnen de bebouwde kom van de dorpen in de gemeente Raalte staan. Soms ben je aan het snoeien, andere bomen begeleid je in hun groei en af en toe moet je een dode boom kappen.”

“Ook zorgen we er samen voor dat de bomen die langs de openbare weg staan een minimale doorrijhoogte van 4,5 meter houden. Om die doorrijhoogte te waarborgen sta je dus met regelmaat in de hoogwerker.”

“Oh, dan mag je zeker geen hoogtevrees hebben?” vragen we Albert. Hij begint te lachen: “Haha, toch wel! Als ik in een boom bezig ben, dan is er niks aan de hand. Maar zet me niet in een hoogwerker midden op een sportveld… Zo’n boom geeft toch houvast.”

Overigens doet Albert niet alleen gepland onderhoudswerk. “Ook handel ik soms meldingen van inwoners af. Denk bijvoorbeeld als er een tak van een gemeentelijke boom is afgebroken of als iemand overlast van een boom ervaart.”

“Na een storm gaan we op pad om omgewaaide bomen te verwijderen of afgebroken takken weg te halen. Dat zijn momenten dat er meer van je wordt gevraagd dan bij het normale snoeien: je werkt dan met hout onder spanning, dat is goed opletten.”

“In de winter staan we met de collega’s in piketdiensten paraat voor gladheidsbestrijding. Je krijgt dan een vaste route toegewezen. Ik mag dat rondje graag rijden,” vertelt Albert.

Hoe het is om voor de gemeente Raalte te werken? “De sfeer onder de collega’s is goed. We helpen elkaar als het nodig is en zorgen er samen voor dat de gemeente er pico bello bij ligt. Het is hier goed werken: je hebt mooie opleidingsmogelijkheden, je werkt met modern gereedschap, rijdt een mooie bus en hebt de beschikking over een nette hoogwerker. Dat is top.”