Van vraag naar ondersteuning bij opvoeden en opgroeien: hoe werkt het?

Stap 1: Wat is jouw vraag?

Neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor alle vragen over opvoeden en opgroeien. Soms kunnen ze jouw vraag gelijk beantwoorden, soms is een gesprek nodig. 

Stap 2: Samen in gesprek

Een medewerker van het CJG maakt een afspraak met je voor een gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw situatie. Wat is je vraag en wat zou een oplossing kunnen zijn? Hoe kunnen we jou als ouder en jouw kind(eren) goed op weg helpen?

Stap 3: Welke hulp past bij jouw gezin?

Na het gesprek wordt gekeken welke ondersteuning bij jouw gezin past. Dit kan bijvoorbeeld een cursus of workshop zijn die het CJG organiseert. Maar ook individuele ondersteuning voor ouder(s)/verzorger(s) of een jongere is mogelijk. Benieuwd welke cursussen en workshops het CJG organiseert? Kijk op www.cjgraalte.nlexterne-link-icoon. Is er meer (specialistische) hulp nodig? Dan kijkt ook de jeugdconsulent van de gemeente mee en wordt er samen met jou en jouw kind(eren) een plan gemaakt. 

Stap 4: Specialistische hulp 

Blijkt dat er specialistische jeugdhulp nodig is? Dan maakt de CJG-medewerker samen met jou een plan waarin de hulpvraag en doelen staan. Dit plan noemen we het ondersteuningsplan. Nadat je het plan hebt ondertekend en opgestuurd naar team Jeugd (jeugd@raalte.nl) is het een officiële aanvraag. De jeugdconsulent heeft 8 weken de tijd om samen met jou te kijken welke hulp het best bij jouw kind past, hoeveel hulp er nodig is en welke specialistische jeugdhulporganisatie deze hulp kan bieden. Als duidelijk is wat er nodig is dan krijg je een beschikking van de jeugdconsulent met het besluit.

Bij specialistische jeugdhulp kun je kiezen uit zorg die de gemeente voor jou regelt of zorg die je zelf regelt.