Rob Zuidema voorgedragen als nieuwe burgemeester van gemeente Raalte

08 april 2024
Algemeen

De gemeenteraad draagt Rob Zuidema (55) voor als nieuwe burgemeester van de gemeente Raalte. Dat is de uitkomst van een besloten raadsvergadering op maandagavond 8 april. Aansluitend werd in een openbare raadsvergadering de aanbeveling bekendgemaakt.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Jan Schokker: “We zijn enorm blij dat we ‘de beste burgemeester’ voor Raalte hebben gevonden. Wij zijn ervan overtuigd dat Rob Zuidema de gemeente Raalte verder gaat brengen. Hij heeft een breed netwerk en een goede positie in dat netwerk. Rob is het vliegwiel dat we als Raalte nodig hebben. Niet alleen zijn we overtuigd van zijn capaciteiten, ook als mens is hij heel plezierig. Hij heeft humor, praat makkelijk, is benaderbaar en heeft senioriteit. Hij straalt van nature gezag uit, is betrokken en enthousiast. Hij heeft een brede ervaring als directeur/bestuurder en toezichthouder in het lokaal en regionaal domein. Die ervaring en zijn warme persoonlijkheid maken dat hij mensen weet te verbinden, binnen het openbaar bestuur maar zeker ook in onze samenleving. We hebben met Rob Zuidema de beste burgemeester voor Raalte gevonden. We kijken uit naar zijn komst.”

Rob Zuidema is directeur/ bestuurder Zwolse theaters, voorzitter Economic Board Regio Zwolle, voorzitter Raad van Commissarissen Centrada en voorzitter Raad van Toezicht Ut Huus. In 2022 was hij interim-directeur/ bestuurder Museum de Fundatie. Rob woont al in het mooie Salland, in Wijhe, is getrouwd en heeft 2 zoons. Hij is lid van de VVD.

Beste burgemeester

De gemeente Raalte ging in het najaar van 2023 op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat het vertrek van burgemeester Martijn Dadema bekend werd. Arco Hofland volgde hem op als waarnemend burgemeester. 

Samen met raadsleden en bijna 1.200 inwoners en ondernemers is er een profielschets opgesteld. Dat leverde 29 kandidaten op. Dit leidde - na gesprekken met de commissaris van de Koning en de vertrouwenscommissie - tot een aanbeveling voor Rob Zuidema. Deze aanbeveling gaat ter goedkeuring naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als dat gebeurd is, wordt Rob Zuidema in de raadsvergadering van maandagavond 10 juni beëdigd door de commissaris van de Koning in Overijssel.