Oekraïense Maryna was zwanger toen de oorlog uitbrak: “Kristian is een goede afleiding om even niet aan thuis te denken.”

Sinds maart 2022 woont Maryna met haar gezin in een huisje op vakantiepark de Sallandshoeve in Nieuw-Heeten. Ze komen uit Odessa in Oekraïne, maar zijn gevlucht toen de oorlog begon. Maryna vertelt: “Ik heb er geen woorden voor hoe dankbaar ik ben voor de mensen die ons hier hebben geholpen en ondersteund. Ik zou niet weten wat we zonder hen hadden gemoeten.”

Maryna en haar man Ushangi hebben drie jonge kinderen. Toen zij vluchtten vanuit Oekraïne was Maryna zwanger van de inmiddels vier maanden oude Kristian. “We werden ’s nachts wakker van explosies. Eén van de explosies was bij het vliegveld, waar wij vlak naast woonden. Toen kwamen we erachter dat er écht wat aan de hand was. Een tijd geleden werd er in het nieuws al gezegd dat er een oorlog met Rusland kwam, maar niemand in Oekraïne geloofde dat. Mensen uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zijn zoals broers en zussen voor elkaar. We dachten dus nooit dat zoiets zou gebeuren.”

Gevlucht naar Nederland

Op 24 februari 2022 gebeurde het toch. “We werden bang: wat gaan we doen? Komen we hier levend uit? We zagen overal mensen rennen. Er werden winkels geplunderd en er stonden lange rijen bij het tankstation. We woonden zelf in een flat, op de vijfde verdieping. We waren bang dat als daar een raket op zou komen, de hele flat zou instorten. Daarom besloten we om naar mijn ouders te gaan, op drie uur rijden afstand. Vlak bij de grens met Moldavië en Roemenië. Ook daar was het niet veilig. Vrienden van ons waren naar Nederland gegaan en zeiden tegen ons dat wij ook daar heen moesten komen. Dat hebben we gedaan. Mijn man is Georgisch, dus hij had officieel geen dienstplicht in Oekraïne. Via Roemenië zijn we naar Hongarije, Tsjechië, Polen en Duitsland gegaan. We hadden bijna niets mee, alleen wat spullen voor de kinderen. In Roemenië hebben we onderdak en wat kleding gekregen. Het was erg koud. Daarna hebben we 3 nachten in de auto geslapen. Dat was erg zwaar. Mijn man kon niet slapen. En omdat ik zwanger was, was het erg zwaar om in de auto te moeten slapen.”

Opgevangen in Summercamp Heino

In Nederland kwamen Maryna en haar gezin aan bij Ter Apel. “Er waren daar mensen uit de hele wereld. We waren bezorgd over wat we moesten doen. Hier zijn we één dag gebleven. Daarna gingen we naar Summercamp in Heino. Hier zijn we een paar weken geweest. Vervolgens kregen we een kaart met een locatie. ‘Ga daar maar heen, daar is plek voor jullie’, zeiden ze. En dat was dus hier. Toen we dit huisje zagen waren we zo blij. Het is een hele fijne plek voor onze kinderen.”

Keizersnede

Teun en Jenny Schuurkamp uit Nieuw-Heeten hebben de eerste gezinnen die op de Sallandshoeve kwamen begeleid. “Jenny ging met mij mee naar de verloskundige en gynaecoloog. En ze heeft de route naar het ziekenhuis samen met mijn man geoefend, voor het geval we daar snel heen moesten. Omdat ik een keizersnede moest hebben, was ik bezorgd hoe het ging met de dokters. Praten met elkaar is lastig. Ik heb zoveel mogelijk documenten van mijn dokters uit Oekraïne proberen te vertalen. Op 25 augustus is Kristian geboren. Na een aantal dagen mocht ik weer naar huis.”

Aan het werk en naar school

“Inmiddels gaat mijn man naar het werk. Hij werkt in de metaalbewerking. Dat is via een uitzendbureau gegaan. Bijna iedereen hier op de Sallandshoeve heeft nu werk. De kinderen gaan naar school in Heino. Ze worden met een busje opgehaald. Daar komen alle Oekraïense kinderen bij elkaar. Kristian is voor mij een goede afleiding om niet te hoeven denken aan thuis. Iedereen is zo begripvol, hulpvaardig en aardig. Ze ondersteunen ons en hielpen ons met spullen zoals kleren. Teun en Jenny zijn de beste mensen voor ons. We zouden niet weten wat we zonder hen hadden gemoeten. Waar de winkels waren of alle documenten die we moesten regelen. Ik ben daar zo dankbaar voor. Ik heb geen woorden die kunnen beschrijven hoe fijn die hulp voor ons is geweest.”