daycare iconVluchtelingen uit Oekraïne

De gemeente Raalte vangt op verschillende locaties Oekraïense vluchtelingen op voor een langere periode. 

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Je vindt er informatie over onderdak, rechtsbijstand & registratie, gezondheidszorg, onderwijs, werk en inkomen en meer.

Gemeentelijke opvanglocaties in de gemeente Raalte zijn:

  • Sallandshoeve
  • De Statenhorst
  • Ramele
  • Mirtehuis

Veel gestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen

We vangen vluchtelingen op uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit.  Mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne, bijvoorbeeld omdat zij daar studeerden of werkten, geldt dat zij in Nederland vanaf 19 juli niet langer vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Dit betekent dat deze mensen niet langer aanspraak kunnen maken op gemeentelijke opvang, leefgeld, onderwijs en medische zorg.

Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april 2022 in loondienst of als zelfstandige werken. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. 

Voor vluchtelingen uit Oekraïne is een vergoeding beschikbaar waarmee ze in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien, het zogenaamde Leefgeld. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen geen leefgeld meer als zij uit de opvanglocatie vertrekken of betaald werk doen. Leefgeld kan overgemaakt worden op een Nederlandse bankrekening of wordt uitgereikt via een prepaid betaalpas.

Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed. De huisarts verzorgt in Nederland de reguliere zorg. Hij of zij kan je indien nodig doorverwijzen naar een andere zorginstelling. Voor vluchtelingen wordt veel van de zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, door de overheid betaald. Dit valt onder de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). 

Kinderen vanaf 6 jaar (groep 3) krijgen onderwijs in het gebouw van Brede School onsplein in Heino. De kleuters (groep 1 en 2, 4 en 5 jaar oud) gaan naar een reguliere basisschool in de buurt van de woonplaats van de kleuter. De kinderen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs krijgen onderwijs in het gebouw van Carmel College Salland. Vang je Oekraïense kinderen (2-18 jaar) op? Neem dan contact op met OnderwijsNieuwkomersOekraine@epos-salland.nl. 

Indien je spullen wilt doneren, dan kun je dit doen bij Salland voor Oekraïne.

Voor andere vragen over de situatie in Oekraïne en hoe je hulp kunt bieden, kun je bij VluchtelingenWerk Nederland terecht. Er is een wekelijks spreekuur op woensdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Vluchtelingenwerk is van 10.00 tot 11.30 uur bij De Statenhorst (Statenweg 3 Heino) en van 12.00 tot 14.00 uur bij het Mirtehuis (Weseperweg 6 Heeten).

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via