Zelfregiecentrum Raalte: Veel meer dan een ontmoetingsplek

Enkele maanden na de opening in 2018, wandelde Natasja voor het eerst het zelfregiecentrum van Raalte binnen. Ze hoopte er een plek te vinden waar ze creatief kon zijn en iets voor anderen kon betekenen. Die plek heeft ze gevonden en daarmee zelfs meer dan dat. ‘Ik heb mijn zelfvertrouwen en mezelf teruggevonden.’

“Mijn eerste ervaringen binnen het zelfregiecentrum waren meteen positief. Het was spannend om over de drempel te stappen maar door de openheid van anderen voelde ik me er al snel op mijn gemak. Ik vond het fijn om dingen te delen en ook dat anderen dingen met mij deelden. Soms ging het over koetjes en kalfjes maar er was ook ruimte voor serieuze gesprekken.”

Vriendschappen

“Ik merkte dat ik niet de enige was die een moeilijke periode heeft gekend en in een korte tijd voelde ik een vertrouwensband ontstaan met de mensen die ik leerde kennen. Inmiddels zijn deze contacten nog verder doorgegroeid en kan ik zelfs van vriendschappen spreken.”

Zelfvertrouwen door waardering

“In het verleden ben ik actief geweest als creatief begeleidster in de ggz. Die ervaring kon ik mooi inzetten binnen het zelfregiecentrum. Zo heb ik er verschillende activiteiten georganiseerd waaronder sieraden maken, kaartjes maken, glas verven, keramiek, kledingbeurzen en speelgoedacties. Mijn (verloren) zelfvertrouwen begon langzaam weer te groeien door de waardering die ik terugkreeg van de mensen die deelnamen aan de activiteiten. Na een moeilijke tijd in mijn leven begon ik me beetje bij beetje weer sterker te voelen. Ik was weer van betekenis en durfde weer vooruit te kijken.”

Herstelcursussen

“Naast het organiseren van activiteiten ben ik gaan deelnemen aan verschillende herstelcursussen, zoals Op Eigen Kracht en Herstellen Doe Je Zelf. Vooral de uitwisseling met de groep maakte de cursussen voor mij waardevol. Het ging bijvoorbeeld over veerkracht, opkomen voor jezelf en over doelen stellen. Soms kon ik hierin wat meenemen van anderen en soms was het juist fijn om anderen te inspireren met mijn eigen ervaringen. De steun die we bij elkaar vonden was erg prettig, er ontstond haast een soort familiegevoel.”

Groeiproces

“In het zelfregiecentrum heb ik geleerd om meer rekening te houden met mezelf. Daarnaast heb er een doel voor ogen gekregen en weet ik nu waar ik in de toekomst naartoe wil: ik wil mijn ervaring inzetten om anderen hoop te geven en zo verder te helpen. Kortgeleden deed ik nog mee met de cursus Op Eigen Kracht. Nu geef ik dezelfde cursus als trainer! Ik heb mezelf teruggevonden.”

Lees meer over het zelfregiecentrum op www.vriendendienstendeventer.nl/zelfregiecentrum-raalteexterne-link-icoon.