default iconTijdelijke noodopvang minderjarige asielzoekers op Summercamp Heino 

Summercamp Heino gaat opnieuw tijdelijk fungeren als opvanglocatie. Het gaat om noodopvang voor kinderen tussen de 15 en 18 jaar oud. Zij verblijven zonder familie in Nederland. In de periode van 1 november 2023 tot 1 maart 2024 zijn voor deze jonge asielzoekers 130 opvangplekken beschikbaar.

De gemeente Olst-Wijhe organiseert de opvang in samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Summercamp. Omdat Summercamp direct tegen het dorp Heino aanligt, is er een nauwe samenwerking met de gemeente Raalte.  

De kinderen die op Summercamp verblijven hebben alleen de kleding die ze dragen bij zich.

We hebben behoefte aan alle gangbare maten voor jongens in deze leeftijdscategorie, variërend van jassen, schoenen tot andere kledingstukken inclusief ondergoed en sokken. Alles is welkom. De kleding dient gebracht te worden in zakken/ dozen die niet weer mee hoeven met de oorspronkelijke eigenaar.

Kleding afleveren kan tot en met 6 januari op vrijdag tussen 16.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur bij Kerstwinkel Timulazu, De Horst 1, 8141 BA Heino.

Na de kerstvakantie kan ook nog kleding worden ingeleverd op de zaterdagen 13, 20 en 27 januari tussen 10.00 en 12.00 uur.

Ja, wij zoeken vrijwilligers die de jongeren willen helpen met een zinvolle dagbesteding. Dit kan van alles zijn. Denk hierbij aan:

  • Helpen met taallessen
  • Begeleiden bij sportactiviteiten
  • Computerlessen
  • Enzovoorts

Lijkt het je leuk om te helpen?

Vul dan de vragenlijst in op de website van gemeente Olst-Wijhe.

Meer informatie

Neem contact op met de vrijwilligerscoördinator, Albert Jan Kuipers. Dit kan via aj.kuipers@olst-wijhe.nl of 06-4014 8608. Hij staat klaar om je vragen te beantwoorden en je meer te vertellen over hoe je deel kunt uitmaken van de organisatie.

Meer informatie 

Wij kunnen ons voorstellen dat de tijdelijke noodopvang op Summercamp vragen oproept. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met antwoorden op de meest gestelde vragen.  Voor omwonenden vond er op 18 oktober een bijeenkomst plaats op Summercamp.

Tijdelijke opvanglocatie Summercamp

Op Summercamp Heino worden tijdelijk maximaal 130 minderjarige asielzoekers opgevangen. Het gaat om noodopvang van kinderen tussen de 15 en 18 jaar oud, die zonder familie in Nederland verblijven.

Summercamp is van begin november 2023 tot en met 1 maart 2024 beschikbaar als tijdelijke noodopvanglocatie voor deze kinderen.  

Er worden maximaal 130 kinderen opgevangen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. De kinderen zullen gefaseerd op Summercamp aankomen, maar de verwachting is dat het snel vol zit.  

Summercamp is ervaren met de opvang van kinderen. In de wintermaanden verblijven hier geen vakantiegasten. Daarom is ervoor gekozen om de minderjarige asielzoekers op deze locatie een opvangplek te bieden.

De minderjarige asielzoekers hebben zorg en aandacht nodig om een goede start in Nederland te maken. Daarom willen wij de groep op Summercamp niet te groot maken en kiezen wij ervoor om maximaal 130 alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen.   

De locatie Summercamp ligt in de gemeente Olst-Wijhe. De gemeente Olst-Wijhe werkt bij de opvang nauw samen met de gemeente Raalte, omdat Summercamp direct tegen Heino aanligt. 

Veiligheid

Op Summercamp is 24-uurs toezicht. Dag en nacht zijn minimaal twee beveiligers aanwezig. Voor de kinderen gelden regels. Als kinderen overlast veroorzaken, grijpt het COA in. Ook is er extra toezicht van boa’s in de omgeving van Summercamp en bij het station van Heino en krijgt een deel van de Stationsweg tijdelijk richting Heino weer verlichting.

Via de locatietelefoon is het COA 24 uur per dag bereikbaar op nummer 06-2736 9281. Reguliere vragen kunt u ook stellen via het e-mailadres amvwijhe@coa.nl.

Ja, direct omwonenden zijn per brief geïnformeerd. Op 18 oktober vond er een informatiebijeenkomst voor de buurt plaats.

School en begeleiding 

De kinderen krijgen onderwijs in de tijd dat zij op Summercamp verblijven. Dat is een wettelijke verplichting. Net als vorig jaar wordt het onderwijs op de opvanglocatie gegeven. Naast het onderwijsprogramma wordt in samenwerking met de begeleiding en het bestaande recreatieteam van Summercamp een dagprogramma aangeboden.

De minderjarige asielzoekers worden 24 uur per dag begeleid door het COA. Er is ook 24 uur per dag beveiliging aanwezig op Summercamp. We kunnen te allen tijde gebruik maken van tolken.  Het Nidos voert de voogdij uit.

Algemeen 

Het Rijk is verantwoordelijk voor de opvang en betaalt de kosten.  

Nee, de meeste asielzoekers hebben een lange reis achter de rug en zijn vermoeid. Wij vragen je om hen rust te gunnen en om die reden weg te blijven bij Summercamp.  

Vragen 

De noodopvanglocatie is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 06-2736 9281. Reguliere vragen kun je ook stellen via het e-mailadres amvwijhe@coa.nl.

Ondervind je overlast van de opvanglocatie, dan kun je vanaf begin november contact opnemen met de opvanglocatie via 06-2736 9281.

Bij herhaalde overlast kun je contact opnemen met de politie, via 0900-8844. Zijn de hulpdiensten direct nodig, dan bel je 112.  

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via