Riolering en leidingen

Woon je in de gemeente Raalte? Dan moet jouw stuk grond voldoen aan de juiste afhandeling van water. Hier lees je alles over het aansluiten van riolering, huishoudelijk afvalwater en hoe om te gaan met regenwater.

Rioolaansluiting
  • Bij nieuwbouwprojecten waarbij de gemeente de kaveluitgifte doet, legt de gemeente geen ontstoppingsput aan in de afvoerbuis van vuil water. Volgens de regels moet er een ontstoppingsput in de afvoerbuis zitten. Je kunt de ontstoppingsput ophalen aan de Enkstraat 27 in Raalte (gemeentewerf, afdeling Beheer). Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 0572-347800. Ook bij projecten waarbij projectontwikkelaars de kaveluitgifte doen dient een ontstoppingsput te worden geplaatst, daarvoor is de projectontwikkelaar verantwoordelijk.
  • Twee weken voor de oplevering mag het gebouw op de gemeentelijke afvoer worden aangesloten. De standaard afvoerbuis is van bruin PVC en heeft een diameter van 125 mm.
  • Meld de rioolaansluiting acht weken van tevoren bij de toezichthouder van de gemeente. Stuur hiervoor een e-mail naar Aloys.Koopman@raalte.nl. Hij neemt dan contact op om de aansluiting te bespreken.
  • Bij de oplevering van de rioolaansluiting moet je drie duidelijke foto’s en een tekening van de aansluiting inleveren. Stuur deze bestanden naar Aloys.Koopman@raalte.nl.
  • Als blijkt dat je eerder heeft aangesloten op het gemeentelijke riool, dan worden de schoonmaakkosten hiervoor bij jou in rekening gebracht. Vervuiling van het riool komt vaak voor en zorgt voor verstoppingen en extra kosten.

Belangrijke tekst: Voor het aanleggen van een nieuwe of extra aansluiting met een ontstoppingsput kunnen kosten in rekening worden gebracht.

Huishoudelijk Afvalwater
  • Huishoudelijk afvalwater moet aansluiten op de gemeentelijke afvoer voor vuil water. 
  • Als het afvalwater uit een lager gelegen deel van het gebouw moet worden opgepompt, ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een pomp
  • Als je iets verandert in de soort of hoeveelheid afvalwater dat je loost, moet je dit opnieuw bij ons melden.
  • Het is niet toegestaan om huishoudelijk afvalwater of vervuild water via regenwatergoten af te voeren.
Regenwater

Volgens de Omgevingswet is de eigenaar van een perceel verantwoordelijk voor het verwerken van regenwater op het eigen terrein. Dit helpt wateroverlast in de wijk te voorkomen. Hiervoor moet je een eigen infiltratievoorziening regelen boven de hoogste grondwaterstand (GHG).

Uitzonderingen zijn de nieuwbouwwijken Liederholthuis, De Wörmink in Mariënheem en ’t Broeck in Broekland. Hier is het grondwaterpeil hoog en wordt regenwater centraal opgevangen en geïnfiltreerd.

  • Bovengrondse overloop van overtollig water naar openbaar gebied is toegestaan, bijvoorbeeld via een overloopput bij de erfgrens.
  • Als de bouwkavel door ons is uitgegeven, kun je de overloopput ophalen aan de Enkstraat 27 in Raalte (gemeentewerf, afdeling Beheer en Onderhoud). Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 0572-347800. 
  • Tekeningen en berekeningen van de voorzieningen voor regenwater moeten bij de aanvraag van de omgevingsvergunning worden ingediend en goedgekeurd door de gemeente. Deze moeten beschikbaar zijn tijdens de bouwfase.
  • De voorziening moet berekend zijn op een berging van 20 mm neerslag per m2 verhard oppervlak op het perceel. Geadviseerd wordt om deze voorziening minimaal 3 meter uit het hoofdgebouw te leggen.
  • Bij een ondergrondse voorziening moeten er bladvangers in de regenpijpen worden geplaatst en een zandvangput voor jaarlijkse reiniging.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanleggen, onderhouden en eventueel vervangen van de voorzieningen. De kosten zijn voor eigen rekening.
  • Voorkom dat grond afspoelt bij de afvoer van regenwater naar de openbare ruimte.
  • Voorzieningen voor regenwater mogen geen stoffen bevatten die de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater kunnen vervuilen.
  • Het is niet toegestaan om regen- en grondwater op het vuilwaterriool te lozen.

Belangrijke tekst: Met voorzieningen wordt bedoeld infiltratiekratten, grindkoffers, wadi’s, zaksloten ect.

Bronbemaling

Maak je gebruik van bronbemaling? Dan dient u een melding te doen bij het Omgevingsloket. Maak je gebruik van bronbemaling? Dan dien je een melding te doen bij het Omgevingsloket. De link hiernaar toe is Aanvraag of melding indienen - Aanvragen - Omgevingsloketexterne-link-icoon

Belangrijke tekst: Geadviseerd wordt om de melding te laten doen door de aannemer.

Vragen?

Neem dan contact met ons op via 0572-347799 of info@raalte.nl.