Projecten/activiteiten

Er zijn veel groene activiteiten in de gemeente Raalte, dit valt samen onder de noemer Groen Samen Doen! Hieronder vindt u een aantal recente projecten.

Vlinderwandeltocht 

Deze tocht van ongeveer 1,5 uur en ongeveer 8 kilometer leidt je langs de talloze groene pareltjes in Raalte. Loop langs de vlinderborden(VB) en de groene stukjes van Raalte.

Klik hier om naar de vlinderwandeltocht te gaan.

Geveltuinen aanleggen

Lang niet iedereen heeft een eigen voortuin. Door een smalle strook tegels weg te halen, is het vaak toch mogelijk een minituintje te creëren. Dit soort tuintjes noemen we een geveltuin.

Een geveltuin is een smalle strook groen langs de gevel, muur of schutting van je woning. Het ziet er leuk 'groen’ uit én het is bovendien goed voor de biodiversiteit en laat water beter weglopen.

Meer informatie of zelf een geveltuin aanleggen? Ga dan naar raalte.nl/geveltuin

Tuincoaches

Wil jij als huurder of woningbezitter advies of tips met betrekking tot het vergroenen, klimaatvriendelijk(er) en of bloemrijker maken van jouw tuin? De Tuincoaches regio Raalte geven gratis en vrijblijvend advies, waarbij jouw eigen wensen en persoonlijke situatie centraal staan. Dat advies kan individueel worden gegeven, maar ook in groepsverband, zoals een straat- of buurtgezelschap. De Tuincoaches zijn enthousiaste vrijwilligers, die kennis en ervaring hebben op het gebied van tuinplanten en klimaatvriendelijke tuininrichting. Ze zijn geen tuinarchitecten.

Voor welk tuinadvies kun jij bij de tuincoaches terecht?

 • Schaduw in je tuin
 • Een koelere tuin
 • Minder wateroverlast
 • Een tuin waar voor kinderen wat te beleven valt
 • Vogels, vlinders en andere leuke beestjes in je tuin
 • Kruiden en ander lekkers uit je eigen tuin
 • Een bijdrage leveren aan een gezondere leefomgeving

Neem gerust vrijblijvend contact op met de Tuincoaches via de e-mail: tuincoachesregioraalte@gmail.com

De Tuincoaches regio Raalte is een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel, in samenwerking met de gemeente Raalte, het IVN, Groei&Bloei en Salland Zoemt. Het doel is om onze gemeente groener en klimaatadaptief te maken, door inwoners te inspireren en enthousiasmeren.

Groen in de Brugstraat

Onze straat kan wel wat meer groen gebruiken; dat vonden de inwoners van de Brugstraat in Raalte. Astrid Paalman en Willy Spannenburg namen het initiatief om gezamenlijk met de buren de straat te vergroenen. “Minder tegels en meer groen in onze straat; dat was ons doel. En daarnaast is het ook nog eens erg gezellig om het samen als buurt te doen.”

Bloembollen in bloei

In het voorjaar van 2021 staan op verschillende plekken de bloembollen langs de weg in bloei. Het gaat om de volgende locaties: 

 • BK-straat in Raalte: tussen de dierenartsenpraktijk en Angeli Custodes
 • Bij het tunneltje voor Raalte Noord
 • Rotonde Luttenberg (lint naast de rotonde)
 • Overkampsweg Raalte (tussen ijsbaan en Pan Oston)
 • Heino-Noord, bij de carpoolplaats/2e stoplichten vanuit Raalte: aan de Zwolseweg/N35

Fietsroute langs biodiversiteitsstroken

Leden van de Groene Agenda hebben een mooie fietsroute uitgezet langs de bloeiende biodiversiteitsstroken. De route van ruim 23 kilometer is in de zomermaanden juli en augustus op zijn mooist. De route start en eindigt op het dorpsplein in Heeten. 

Plukstrook in Raalte

De tuin staat in het voorjaar vol met eetbare planten en bloemen, zoals appels, peren en bessen. Leerlingen van basisschool de Horizon mochten bij de opening bloemzaad zaaien. In het voorjaar organiseert ‘Raalte plukt!’ er maandelijks activiteiten. Wat een mooi initiatief! Meer informatie: ‘Raalte plukt!’externe-link-icoon.

Bijenhotel in Raalte

Heeft u het bijenhotel in Raalte al gespot? Locatie: Ganzeboomlaan. Het hotel is onder begeleiding van de Sallandse Bijenvereniging Sint Imelda door leerlingen van het Carmel College Salland gemaakt. De bijen vinden er een beschutte plek. Voor het hotel zijn bloembollen gepoot. Er wordt minder gemaaid, zodat grassen en planten langer blijven groeien. Een fijne plek voor de bijen, laat ze maar komen!

Bloembollen, zaadmengsel en nestkasten

Met de BZN-methode (bloembollen, zaadmengsel en nestkasten) wil de werkgroep Groene Agenda de natuurlijke beheersing van de eikenprocessierups in het gebied Ramele-Broekland uitbreiden. Dit doen ze door meer natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken, zoals verschillende soorten vogels, vleermuizen en insecten. 

Activiteiten IVN

IVN organiseert regelmatig activiteiten over biodiversiteit, duurzaamheid, natuur en bloemen en planten. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding bij twee biodiversiteitsstroken. IVN organiseert dit samen met de werkgroep ‘Groene Agenda’. Geïnteresseerden kunnen hieraan deelnemen. Een overzicht van alle activiteiten van IVN Raalte vindt u op de website van de IVNexterne-link-icoon.