taxes iconOnroerendezaakbelasting

Beschrijving

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of grond betaal je onroerendezaakbelastingen voor het eigendom. Gebruik je een bedrijfspand? Dan betaal je onroerendezaakbelastingen voor het gebruik

Hoeveel je betaalt hangt af van de WOZ-waarde van het pand op de waardepeildatum 1 januari 2022 en de hoogte van de tarieven. De WOZ-waarde is de waarde als het pand verkocht zou worden op de waardepeildatum 1 januari 2022.

Wat betekent een hogere WOZ-waarde voor de hoogte van de onroerendezaakbelastingen? We leggen het uit in deze video over onroerendezaakbelastingen (4 minuten en 3 seconden).

Aanvragen

Je kunt de beschikkings- en aanslagbiljet vinden op de persoonlijke belastingpagina. Hiervoor heb je DigiD inloggegevens nodig.

Kosten

De onroerendezaakbelastingen is berekend als een percentage van de waarde van de onroerende zaak (WOZ). Hierbij zijn de volgende percentages vastgesteld:

Percentage 2023

  • de gebruikersbelasting 0,1984%
  • de eigenarenbelasting voor onroerende zaken die in hoofdzaak tot woning dienen 0,0932%
  • de eigenarenbelasting voor onroerende zaken die niet in hoofdzaak tot woning dienen 0,2501%

Wat betekent een hogere WOZ-waarde voor u en voor de hoogte van de onroerendezaakbelastingen? We leggen het uit in deze video over onroerendezaakbelastingen (4 minuten en 3 seconden).

Bezwaar

Let op: Er zijn commerciële WOZ-bureaus die aanbieden om gratis bezwaar voor je te maken. Dit kost de gemeente onnodig veel geld. Daarnaast kun je sneller en makkelijker zélf contact opnemen met de gemeente.

Vragen over de WOZ-waarde

Wij geven graag snel antwoord op alle vragen. Denk je dat de hoogte van de WOZ-waarde niet goed is vastgesteld? Of heb je een andere vraag? Geef het aan via snelantwoord@dowr.nl of scan de QR-code op de belastingaanslag of persoonlijke belastingpagina. Dat kan tot en met 25 maart 2023.

Vermeld waarom je reageert. Binnen een paar werkdagen ontvang je een antwoord. Ben je het niet eens met dit antwoord, dan kun je binnen de wettelijke termijnen bezwaar maken. Deze termijn loopt tot en met 11 april 2023. In dit filmpje (3 minuten en 45 seconden) leggen we uit hoe de WOZ-waarde tot stand komt en in dit filmpje (4 minuten en 3 seconden) vertellen we meer over de onroerendezaakbelastingen.

Bezwaar maken

Heb je een vraag gesteld via het formulier snelantwoord@dowr.nl of de QR-code? Dan hoef je nog geen bezwaar te maken. Wacht eerst het antwoord af en maak daarna eventueel bezwaar.

Contact

Heb je vragen? Bel, app of kom langs

  • Telefoon: (0570) 69 34 43
  • WhatsApp
  • Postadres: Regionale belastingsamenwerking, Postbus 5000, 7400 GC Deventer
  • Balie: Stadhuis Deventer

Meer informatie

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via