Luqman en Janda vluchtten met hun dochters uit Syrië en wonen nu in Raalte

“Vluchten was een lastige keuze, maar we kozen voor de vrijheid en veiligheid van onze kinderen.”

Luqman

In 2013 besluiten de Koerdische Luqman en Janda om samen met hun dochters Syrië te verlaten. Na een tijd in een vluchtelingenkamp in Irak, wonen zij nu 3 jaar in Nederland. In Raalte vinden ze hun nieuwe thuis, gaan hun dochters naar school en zijn ze aan het werk. “De keuze om te vluchten was lastig. Maar vanwege politieke spanningen, onderdrukking en gebrek aan veiligheid en vrijheid besloten we toch ons thuisland te verlaten. We wilden onze kinderen een betere toekomst bieden.”

Een school opgericht in het vluchtelingenkamp

De vlucht van Luqman en Janda brengt hen in buurland Irak, in een vluchtelingenkamp. De omstandigheden zijn zwaar, maar toch richten ze samen met Unesco de eerste middelbare school voor vluchtelingen op waar Luqman directeur werd. In Syrië werkten Luqman en Janda namelijk beide als docent. In een grote tent gaven ze de vluchtelingenkinderen, inclusief hun eigen dochters, onderwijs. “Wij zijn dankbaar dat wij iets voor de kinderen konden betekenen. Een veilige plek, om een sprankje hoop te brengen in de sombere realiteit.” Want ook in Irak voelen Luqman en Janda zich niet veilig en vrij. Janda vertelt: “Als vrouw was ik bang en onzeker om naar buiten te gaan.” Daarnaast mocht Luqman er geen boeken kopen. Daarom besloten ze na 7 jaar in Irak om naar Nederland te gaan. Janda ging eerst alleen en Luqman bleef tijdelijk achter met hun drie dochters.

Tekst gaat verder onder de foto.

Als vrijwillige tolk aan het werk in het AZC

Janda kwam terecht in een AZC in Hardenberg. Ze startte hier met vrijwilligerswerk. “Ik sprak Arabisch, Syrisch en Engels en ging daarom vrijwillig aan de slag als tolk. Als dank voor alle hulp, mocht ik op hun kosten een opleiding doen. De tijd in het AZC heeft me geleerd om dankbaar te zijn voor de kleine dingen en om nooit de hoop te verliezen, zelfs in moeilijke tijden.” Ondertussen kreeg Janda een woning aangewezen in Raalte en werd het gezin weer herenigd.

Het leven in Raalte opbouwen 

Sinds het gezin in Raalte woont, hebben ze hier hun leven opgebouwd. “De gemeente Raalte heeft ons geholpen met onze woning en met het vinden van werk. Zonder deze hulp hadden we hier nu niet gestaan.” Luqman werkt nu als onderwijsassistent bij de Taalschool en bij brede school Kwintijn. Daarnaast zet hij zich in als vrijwilliger voor Salland voor Oekraïne en geeft hij voetbaltraining bij SV Raalte. Janda heeft haar plek gevonden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. “Dit contract bij gemeente Raalte betekende heel veel voor mij. Het was een teruggave van waardering.”

De toekomst

“We zijn heel dankbaar voor de steun van de gemeente en voor iedereen die ons heeft geholpen. Daarom proberen we altijd naar de positieve dingen te kijken. Natuurlijk denken we vaak terug aan ons leven in Syrië, maar Raalte is nu ons thuis. Wij kunnen nu bouwen aan een betere toekomst voor onszelf én voor onze dochters. Onze droom voor vrijheid is werkelijkheid geworden.”