Klimaatsubsidie aanvragen

Je kunt de klimaatsubsidie het hele jaar door aanvragen zolang er subsidiegeld beschikbaar is. Voor 2024 is er € 200.000 beschikbaar. Is het subsidieplafond bereikt, of nadert dit, dan vermelden wij dat hier.

Stappenplan aanvraag Klimaatsubsidie

 1. Bepaal welke van de acht maatregelen je wilt uitvoeren en bekijk de voorwaarden om subsidie te krijgen. Ga je zelf aan de slag? Dan kan je hier onze voorwaarden vinden. Ga je samen aan de slag, bijvoorbeeld als inwonersinitiatief? Lees dan hier onze voorwaarden.
 2. Tijd  om de handen uit de mouwen te steken! Voer de maatregel(en) uit. Vergeet niet om vooraf en achteraf een foto te maken, deze heb je nodig bij het aanvragen van de subsidie.
 3. Vraag de subsidie aan. Dit kan via bovenstaande formulieren. Je kan deze formulieren ook per e-mail aanvragen via klimaatadaptatie@raalte.nl of invullen bij de balie van het gemeentehuis. Nadat we de subsidieaanvraag hebben ontvangen sturen we je een bevestigingsmail. Zit deze niet in je mailbox? Neem dat contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.
 4. Binnen 8 weken krijg je van ons bericht of de aanvraag is goedgekeurd.

Klik hier voor een rekentool voor het berekenen van klimaatsubsidie. 

Aanvragen

Je kunt een aanvraag doen als inwoner (klik hier voor het aanvraagformulier met DigiD)externe-link-icoon of als bedrijf (klik hier voor het aanvraagformulier met E-herkenningexterne-link-icoon.

Geen DigiD of E-herkenning?

Mail dan naar klimaatadaptatie@raalte.nl of haal het formulier op in het gemeentehuis.

Let hier op bij het aanvragen:

 • Er wordt gevraagd om verschillende bijlagen in te sturen. Dat zijn: 
  • Voor- en nafoto’s van de locatie(s) waar de maatregel(en) is/zijn uitgevoerd
  • Eventuele vergunningen
  • Ben je huurder? Dan heb je schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig (bij nuttig gebruik regenwater, aanleggen groen dak, regenwater afkoppelen of plaatsen regenton, -zuil of -schutting). Ook vul je de gegevens van de verhuurder in.
 • Je kunt de aanvraag niet tussentijds opslaan.
 • Pak je IBAN-nummer er alvast bij. Dit nummer staat op de bankpas.

Dien de aanvraag binnen 6 maanden én in het jaar van uitvoering in. We behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst totdat het jaarlijkse subsidieplafond is bereikt.

Is de aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je binnen 4 weken het subsidiebedrag op de rekening.

Contact

Heb je vragen over de subsidie of twijfel je of je voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact op door te mailen naar klimaatadaptatie@raalte.nl