Inwoning

In een woning kan er sprake van inwoning. Bijvoorbeeld wanneer ouders bij (het gezin van) een van hun kinderen in gaan wonen, of andersom. Maar in het bestemmingsplan is er één woning toegestaan. Deze situatie brengt vaak veel vragen met zich mee. We hebben hieronder de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Bij inwoning kom je niet in aanmerking voor een eigen adres en huisnummer. Zijn er volgens het bestemmingsplan twee woningen toegestaan? Dan kom je pas in aanmerking voor een extra adres, maar dan spreken we niet meer over inwoning.

Als gemeente willen wij ook dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Daarom heeft de gemeente Raalte de regels rondom inwoning versoepeld. Zo mag je meerdere badkamers en/of keukens realiseren in een woning. Bij inwoning moeten de verschillende ruimten wel met elkaar verbonden blijven.

In het verleden zijn extra adressen uitgegeven bij inwoonsituaties, waardoor verschillende problemen zijn ontstaan. De extra adressen tellen namelijk mee in onze gemeentelijke woningvoorraad, wat gevolgen heeft voor het woningbouwprogramma. Op andere plekken kunnen hierdoor bijvoorbeeld geen nieuwe woningen worden gebouwd. Ook zijn er huizen met een inwoonsituatie verkocht als zelfstandige woning. Omdat uitbreidingsmogelijkheden of vergunningsvrij bouwen nog afgestemd zijn op één woning, kan dit voor een van de twee huishoudens erg nadelig zijn. Sinds januari 2017 zijn wij strenger in de toepassing van ons beleid.

Woon je met meerdere personen op één adres? Dan kun je één of twee extra containers aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Houd er daarnaast rekening mee dat de eindafrekening voor afvalstofheffing op één adres wordt geregistreerd. Je moet zelf een verdeling van de kosten maken tussen de bewoners.

Soms kijken uitkeringsinstanties naar het totale inkomen van alle ingeschreven mensen op een bepaald adres. Dat is afhankelijk van je uitkering. Het is daarom mogelijk dat je gekort wordt op je uitkering. Neem contact op met je uitkeringsinstantie voor meer informatie.

Ja, je mag een extra huisnummer en brievenbus plaatsen. Dit huisnummer is echter niet bij officiële instanties bekend. Deze instantie zal het adres dan ook niet gebruiken. Ook is de postbode niet verplicht de post te scheiden over de twee brievenbussen.