help-in-the-house iconInwoning

In een woning kan er sprake van inwoning. Bijvoorbeeld wanneer ouders bij (het gezin van) een van hun kinderen in gaan wonen, of andersom. Maar in het bestemmingsplan is er één woning toegestaan. Deze situatie brengt vaak veel vragen met zich mee. We hebben hieronder de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Kom ik bij inwoning in aanmerking voor een eigen adres/huisnummer?

Bij inwoning kom je niet in aanmerking voor een eigen adres en huisnummer. Zijn er volgens het bestemmingsplan twee woningen toegestaan? Dan kom je pas in aanmerking voor een extra adres, maar dan spreken we niet meer over inwoning.

De landelijke overheid stimuleert het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Waarom gaat de gemeente niet mee in dit landelijke beleid door het uitgeven van een extra adres?

Als gemeente willen wij ook dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Daarom heeft de gemeente Raalte de regels rondom inwoning versoepeld. Zo mag je meerdere badkamers en/of keukens realiseren in een woning. Bij inwoning moeten de verschillende ruimten wel met elkaar verbonden blijven.

Als de gemeente inwoning toestaat, waarom krijg ik dan geen eigen adres?

In het verleden zijn extra adressen uitgegeven bij inwoonsituaties, waardoor verschillende problemen zijn ontstaan. De extra adressen tellen namelijk mee in onze gemeentelijke woningvoorraad, wat gevolgen heeft voor het woningbouwprogramma. Op andere plekken kunnen hierdoor bijvoorbeeld geen nieuwe woningen worden gebouwd. Ook zijn er huizen met een inwoonsituatie verkocht als zelfstandige woning. Omdat uitbreidingsmogelijkheden of vergunningsvrij bouwen nog afgestemd zijn op één woning, kan dit voor een van de twee huishoudens erg nadelig zijn. Sinds januari 2017 zijn wij strenger in de toepassing van ons beleid.

Heb ik een extra adres nodig om extra containers aan te vragen?

Woon je met meerdere personen op één adres? Dan kun je één of twee extra containers aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Houd er daarnaast rekening mee dat de eindafrekening voor afvalstofheffing op één adres wordt geregistreerd. Je moet zelf een verdeling van de kosten maken tussen de bewoners.

Word ik zonder extra adres gekort op mijn uitkering?

Soms kijken uitkeringsinstanties naar het totale inkomen van alle ingeschreven mensen op een bepaald adres. Dat is afhankelijk van je uitkering. Het is daarom mogelijk dat je gekort wordt op je uitkering. Neem contact op met je uitkeringsinstantie voor meer informatie.

Mag ik zelf een extra huisnummer en brievenbus plaatsen?

Ja, je mag een extra huisnummer en brievenbus plaatsen. Dit huisnummer is echter niet bij officiële instanties bekend. Deze instantie zal het adres dan ook niet gebruiken. Ook is de postbode niet verplicht de post te scheiden over de twee brievenbussen.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via