trash iconAfvalcontainers

ROVA verzorgt de inzameling van het huishoudelijke afval in onze gemeente. Ze zamelen het restafval, plasticafval (pmd) en het groente- fruit- en tuinafval (gft) gescheiden in. 

Heb je een vraag over jouw afvalcontainer(s) of wil je een aanvraag indienen? Bekijk onderstaande informatie.

Is de container niet geleegd? Werkt een (ondergrondse) verzamelcontainer niet, of zit de container vol? Neem dan contact op met ROVA.

Is de afvalcontainer kapot of mis je een afvalcontainer? Neem dan telefonisch contact op met ROVA.

Kom je in onze gemeente wonen of ben je binnen onze gemeente verhuisd? Dan is het mogelijk om binnen 6 maanden na vestiging op het nieuwe adres, de containers gratis om te ruilen voor een groter of kleiner formaat. Ben je niet verhuisd, maar wil je toch ruilen? Dan zijn daar kosten aan verbonden:

  • Zelf ophalen: € 40 
  • Thuis laten bezorgen door de ROVA: € 70

Je kunt zowel een restafvalcontainer (grijze container) als een gft-container (groene container) omruilen.

> Afvalcontainer omruilen

Bestaat het gezin uit 6 of meer personen? Dan kun je een extra container voor restafval en pmd-afval aanvragen.

Aan een extra restafvalcontainer zitten kosten verbonden. Bij bezorging aan huis bedragen de kosten € 70. Je kunt de container ook bij ROVA in Zwolle ophalen, dit kost € 40. Daarnaast betaal je per lediging kosten. Levering en lediging van een extra pmd-container is gratis. Heeft u een kleine 140 liter gft-container? Dan kunt u deze in overleg omruilen voor een grotere gft-container. Neem hierover contact op via omgevingsloket@raalte.nl of bel 0572 34 77 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur)

> Extra container(s) aanvragen

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan dien je de containers zelf aan te vragen bij de gemeente. Dit doe je in een paar eenvoudige stappen. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat de inschrijving op het nieuwe adres is verwerkt in het ROVA-systeem.

> Afvalcontainers aanvragen bij nieuwbouw

Gebruik je de containers of ROVA-pasje niet? Dan kun je deze niet inleveren bij ROVA. De containers en pasje horen namelijk bij de woning. Ga je verhuizen? Laat de containers en ROVA-pasje dan achter voor de nieuwe bewoners.

Wanneer een woning leeg komt te staan eindigt de belastingplicht, bijvoorbeeld na verhuizen of overlijden. De al betaalde belasting wordt dan verrekend en/of de erven ontvangen vermindering. ROVA blokkeert de containers en/of ROVA-pas voor het huishoudelijk afval 30 dagen na de datum van verhuizen en/of overlijden. Zo krijgen nabestaanden de mogelijkheid om elke container minimaal één keer aan te bieden. Na 30 dagen kan er geen huisvuil meer worden aangeboden.

Heb je om medische redenen extra afval, zoals incontinentiemateriaal, afval van een stoma of nierdialyse afval? Dan kun je in aanmerking komen voor een extra restafvalcontainer. Je hoeft niet te betalen voor deze extra container. Biedt je medisch afval aan in een ondergrondse container? Dan kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van een aantal aanbiedingen.

Bij de aanvraag dien je een verklaring van een arts of specialist aan te leveren.

> Extra restafvalcontainer of kwijtschelding voor medisch afval aanvragen

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via