Gemeenteraad bespreekt volgende stap op duurzaamheid
Zonnepanelen op daken, vergroening van bedrijventerreinen en wadi’s om regenwater op te vangen. De afgelopen jaren zijn mooie stappen gezet om te verduurzamen. Dat maakt gemeente Raalte onder andere een fijne plek om te wonen. Om dat zo te houden is er meer nodig. Daarom besprak de gemeenteraad vorige week het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om verdere stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid.
Wat is het voorstel?
Gemeente Raalte wil in 2050 klimaatneutraal, circulair, klimaatbestendig en waterrobuust zijn. In het plan staat hoe de gemeente hieraan werkt tot 2030. Denk aan het verduurzamen van gebouwen en het voorbereiden van het elektriciteitsnet op het gebruik van meer stroom. Daarnaast wordt er bij de inrichting van nieuwe woonwijken rekening gehouden met extreem weer. De gemeente gaat zelf aan de slag én stimuleert inwoners, organisaties en ondernemers duurzame keuzes te maken. Isoleren, vergroenen of regenwater afkoppelen van het riool zijn voorbeelden.
Waarom praat de raad hierover?
De gemeenteraad bepaalt het beleid: de plannen en regels voor de komende jaren. Ook op het gebied van duurzaamheid. Het college heeft een voorstel gemaakt dat de gemeenteraad besprak. Tijdens de raadsvergadering van 8 mei gaat de gemeenteraad in debat en neemt daarna een besluit.
Wat vindt de raad?
Verschillende partijen geven aan dat het plan een belangrijke stap is. Maar er is ook kritiek op het doel om in 2030 100 GWh aan hernieuwbare energie op te wekken. Bij eerdere berekeningen telde de opgewekte energie van zonnepanelen op kleine daken niet mee. Volgens de inspreker, namens Endona Energie Coöperatie, is de opbrengst hiervan ongeveer 30 GWh. Het voorstel is om deze energie nu wel mee te rekenen. D66, Gemeentebelangen en PvdA vinden dat de ambitie hierdoor te laag ligt en met minimaal 30 GWh moet worden verhoogd. De PvdA is het er niet mee eens dat eerder gemaakte afspraken worden aangepast in het plan.