surcharges iconEénmalige energietoeslag

De energieprijzen zijn flink gestegen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom een eenmalige energietoeslag.

Hoogte basisbedrag toeslag:

 • De hoogte van het basisbedrag energietoeslag 2022 voor inwoners met een inkomen tot 120% bijstandsnorm is €1.300,00.
 • Voor inwoners met een inkomen tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm, is het basisbedrag energietoeslag 2022 een bedrag van €500,00.

Aanvullende toeslag 2023

Net als in 2022 geeft het Rijk de mogelijkheid aan gemeenten om in 2023 een energietoeslag te geven aan huishoudens met een laag inkomen. De gemeente mag deze energietoeslag pas geven als de wet hiervoor is aangepast. Dit betekent dat de energietoeslag 2023 pas in het tweede halfjaar van 2023 uitbetaald wordt.

De gemeente Raalte wil hier niet op wachten en huishoudens met een laag inkomen nu al tegemoet komen in de energiekosten. Daarom geven wij inwoners met een inkomen tot 120% bijstandsnorm een aanvullende energietoeslag van €500,00 (totaal 2022: €1.800,00) en inwoners met een inkomen tussen 120% en 130% €200,00 (totaal 2022: €700,00). Inwoners die de energietoeslag van 2022 al hebben ontvangen, krijgen eind april automatisch de aanvullende toeslag op hun rekening.

De energietoeslag aanvragen

Heeft u de energietoeslag 2022 nog niet aangevraagd? Aanvragen kan tot uiterlijk 30 juni 2023.

De energietoeslag 2023 kan nu nog niet worden aangevraagd. Als de wet is aangepast vullen wij dit bericht aan. Hier kunt u dan lezen wie de energietoeslag 2023 automatisch ontvangt en wie deze moet aanvragen.  

Vraag hier de éénmalige energietoeslag voor 2022 aan (binnen acht weken reactie)

Check hier of je recht hebt op de energietoeslag:

Veel gestelde vragen eenmalige energietoeslag

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is voor mensen met een inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm een bedrag van € 1300 netto per huishouden. Dit is een eenmalige vergoeding voor je energiekosten.

De energietoeslag voor mensen met een inkomen van 120% tot 130% van de bijstandsnorm is € 500 netto per huishouden. Dit bedrag betalen wij in één keer uit.

Heb ik recht op de energietoeslag?

Je hebt recht op de energietoeslag van de gemeente Raalte als je op de aanvraagdatum:

 • 21 jaar of ouder bent; en
 • in de gemeente Raalte woont en energiekosten maakt; en
 • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebt; en
 • een laag inkomen hebt (het (gezamenlijke) inkomen is lager dan 130% van de bijstandsnorm die op jouw situatie van toepassing is).   

Voor de aanvraag van de energietoeslag wordt er niet gekeken naar eigen vermogen. Hieronder staan in de tabel de bedragen. Dit zijn netto bedragen zonder vakantiegeld.

Overzicht bijstandsnormen per 1 januari 2023

Normen

Bijstandsnorm

120% van de norm

130% van de norm

Alleenstaande/ alleenstaande ouder, 21 jaar tot AOW-leeftijd

€ 1.135,88

€ 1.363,06

€ 1.476,64

Gehuwden, beide partners 21 jaar tot AOW-leeftijd

€ 1.622,68

€ 1.947,22

€ 2.109,48

Alleenstaande/ alleenstaande ouder, vanaf AOW-leeftijd

€ 1.264,14

€ 1.516,97

€ 1.643,38

Gehuwden, waarvan één of beide partners de AOW-leeftijd hebben

€ 1.716,84

€ 2.060,21

€ 2.231,89

Je hebt geen recht op de energietoeslag als je op de aanvraagdatum:

 • 18, 19 of 20 jaar oud bent; of
 • in een (zorg)instelling of opvanghuis woont; of
 • je alleen op een briefadres staat ingeschreven in de gemeente en geen eigen woonadres hebt; of
 • geen energiekosten maakt.

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt? Neem dan contact op met het Sociaal Loket via telefoonnummer (0572) 34 77 99. We helpen je graag verder. 

Ontvang ik de eenmalige energietoeslag automatisch?

Dit geldt voor jou als je:

 • al eerder (een gedeelte van) de energietoeslag hebt ontvangen;
 • de energietoeslag al eerder hebt aangevraagd, maar deze is afgewezen omdat je niet aan de inkomensvoorwaarden voldeed. Wij bekijken je aanvraag opnieuw. Wanneer je nu wel aan de voorwaarden voldoet dan ontvang je de energietoeslag alsnog. Je ontvangt hierover een brief;
 • een uitkering van de gemeente Raalte ontvangt (Participatiewet, IOAW, IOAZ of BBZ);
 • dit jaar bijzondere bijstand, een individuele inkomenstoeslag of de Meedoen regeling 18+ hebt ontvangen;
 • bij uw AOW-pensioen een AIO-aanvulling van de SVB ontvangt.
Hoe werkt het aanvragen van de eenmalige energietoeslag?
 1. Je vult de vragen naar waarheid in.
   
 2. Je levert kopieën, scans of screenshots van alle bewijsstukken in. Die kun je uploaden. Het gaat om de volgende gegevens:
  - Geldig ID bewijs (ook die van je partner);
  - Je laatste salarisspecificatie of loonstrook. Bij wisselende inkomsten lever je van de laatste 3 maanden in. Goed om te weten: ook alimentatie en een pensioen vallen onder inkomsten.
  - Je laatste bankafschrift van het rekeningnummer waar je de vergoeding op wilt ontvangen.

  Zorg ervoor dat de bewijsstukken compleet zijn. De gemeente bewaart je gegevens en de bewijsstukken in een dossier.
   
 3. Je zet je handtekening op dit aanvraagformulier met je DigiD. Heb je een partner? Dan moeten jullie beiden een handtekening zetten op de aanvraag.

Heeft u de energietoeslag 2022 nog niet aangevraagd? Aanvragen kan tot uiterlijk 30 juni 2023. De toeslag voor 2023 kan op dit moment nog niet worden aangevraagd. Zodra hier meer informatie over is, leest u dat op deze pagina.

Wanneer krijg ik de energietoeslag?

Als je het aanvraagformulier volledig hebt ingevuld, krijg je zo snel mogelijk bericht of je recht hebt op de energietoeslag. Misschien vragen wij jou om extra informatie. 

Worden mijn gegevens gecontroleerd?

Ja, de gemeente kan jouw gegevens bij de aanvraag en ook achteraf controleren. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over jou en je partner opvragen die belangrijk zijn voor de regeling. Zo kan de gemeente controleren of je recht heeft op de energietoeslag.

Hoe lang duurt het voordat ik reactie krijg?

We behandelen je aanvraag zo snel mogelijk. Als je het aanvraagformulier volledig hebt ingevuld, krijg je vanwege de vele aanvragen binnen acht weken bericht of je recht hebt op de energietoeslag. 

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, of voor de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt.

Hoe kan ik zelf mijn energiekosten verlagen?

De gemeente Raalte heeft haar eigen energieloket: Duurzaam Bouwloket Raalte. Via dit loket kun je bijvoorbeeld een gratis energiescan aanvragen. Eén van de energievakmannen komt vrijblijvend bij je langs om je te informeren over de verschillende energiebesparende mogelijkheden. Ook kun je hier een gratis adviesgesprek aanvragen. Meer informatie lees je hier: Duurzaam Bouwloket

Wat kan ik doen bij een betalingsprobleem?

Heb je geen recht op de toeslag, maar kom je door een torenhoge energierekening toch in de problemen? Of heb je de toeslag wel ontvangen, maar is deze niet voldoende? In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente Raalte bijzondere bijstand verstrekken voor extreem hoge energiekosten. Er gelden dan wel andere voorwaarden. Meer weten? Neem contact met ons op. Wij kunnen uw situatie dan bespreken en bekijken of  in aanmerking komt.

Heb je een betalingsprobleem? Wacht dan niet en neem direct contact met ons op. Wanneer het niet lukt om de geld- of schuldproblemen zelf op te lossen, kunnen wij je hierbij ondersteunen. Ga naar Hulp bij schulden voor meer informatie.

De gemeente Raalte ondersteunt mensen die het financieel moeilijk hebben.  Met tips en overstapmogelijkheden helpen we inwoners besparen op energiekosten. Dit doen wij samen met Gezondverzekerd. Meer informatie hierover lees je op de website van Gezondverzekerd.

Ik heb de energietoeslag voor 2022 nog niet aangevraagd. Wat nu?

Heeft u de energietoeslag 2022 nog niet aangevraagd? Aanvragen kan tot uiterlijk 30 juni 2023. De toeslag voor 2023 kan op dit moment nog niet worden aangevraagd. Zodra hier meer informatie over is, leest u dat op deze pagina.

Ik wil energietoeslag aanvragen voor 2023

De toeslag voor 2023 kan op dit moment nog niet worden aangevraagd. Zodra hier meer informatie over is, leest u dat op deze pagina.

Heb je hulp nodig?

Neem contact met ons op:

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

 • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

 • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

 • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via