De groene tuin van Roos uit Heino

Inwoners van de gemeente Raalte hebben dit jaar volop gebruik gemaakt van de klimaatsubsidie. Regelmatig delen zij mooie foto’s van groene tuinen met bloemen, planten, bomen en regenwateroplossingen. Roos Ellenbroek uit Heino vertelt over haar vernieuwde tuin.

Van grijs en grauw

“De tuin van mijn huis in Heino is niet heel groot en lag vol met tegels. De tuin was grijs en grauw en daardoor totaal niet gezellig,” vertelt Roos. Toen ze online op zoek ging naar mogelijkheden om haar huis te verduurzamen, kwam ze de klimaatsubsidie van gemeente Raalte tegen. Met deze subsidie betaalt de gemeente een deel van de kosten als inwoners aan de slag gaan met het vergroenen van hun tuin of buurt. Roos: “Het is superfijn dat de gemeente een deel van de kosten betaalt als we gaan vergroenen. Dat was voor mij extra reden om aan de slag te gaan.”

Naar groen en gezellig

Roos stak samen met haar vriend en vader de handen uit de mouwen. Maar liefst 100 tegels werden uit de tuin gewipt. Fleurige bloemen en mooie planten kwamen ervoor in de plaats. “Mijn tuin is een stuk gezelliger geworden met al dat groen. Mijn favoriete plek in de tuin is in de zon. Daar kan ik heel erg van genieten. Maar in de zomer kan het ook behoorlijk warm worden in mijn tuin. Met minder tegels en meer groen voelt het hopelijk op deze hete dagen iets koeler aan. En op die dagen biedt mijn overkapping een fijne schaduwplek.”

Maak ook gebruik van de klimaatsubsidie

Wil je ook aan de slag in jouw tuin of buurt? Dan betaalt de gemeente een deel van de kosten met de klimaatsubsidie. De subsidie kan worden aangevraagd voor de volgende maatregelen: tegels wippen en groen aanleggen, afkoppelen van de regenpijp, aanleggen van een groen dag, plaatsen van een regenton-, -zuil of -schutting, een boom planten of hemelwater hergebruiken. Meer informatie? Ga naar www.raalte.nl/klimaatsubsidieexterne-link-icoon.