help-support iconDagbesteding

Wil je de dag nuttig invullen? En contact hebben met andere mensen?

Actief zijn, een regelmatig dagritme hebben en andere mensen ontmoeten is voor iedereen belangrijk. Voor mensen die niet kunnen werken of niet naar school kunnen gaan. Of voor mensen die zelf geen andere mogelijkheid hebben voor een fijne en zinvolle dagbesteding is er daarom dagbesteding. Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kun je hier hulp bij krijgen.

Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning?

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat ouderen en mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Meedoen aan de maatschappij is een belangrijk uitgangspunt hierbij.

Wat is dagbesteding?

Samen met een groep mensen ergens mee bezig zijn maakt dat je een zinvolle dagbesteding hebt. Je ontmoet mensen en kunt ervaringen delen. Voorbeelden van dagbesteding zijn het verzorgen van dieren op een zorgboerderij, helpen in een winkel of knutselen met elkaar.

Dagbesteding is voor jezelf prettig, maar het kan ook belangrijk zijn voor een mantelzorger.

Als je als mantelzorger zorgt voor een partner of een familielid en merkt dat dit erg zwaar wordt, is het prettig om dit een dag uit handen te geven.

Dagbesteding voor degene waar je voor zorgt kan dan een oplossing zijn. Je partner of familielid heeft een fijne en zinvolle invulling van de dag in groepsverband en met goede ondersteuning, terwijl je als mantelzorger meer tijd hebt voor ontspanning. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.

Voor meer informatie over mantelzorgondersteuning en respijtzorg kun je terecht op de pagina over mantelzorgondersteuning en respijtzorg.

Hoe werkt het?

Je kunt met een vraag terecht bij het sociaal loket. De medewerkers van het Sociaal Loket kijken dan samen met jouw wat je nodig hebt.

Als je dagbesteding krijgt kun je uit twee dingen kiezen:

  • Je krijgt dagbesteding bij een zorgaanbieder waar de gemeente een overeenkomst mee heeft. Een overzicht van gecontracteerde zorgaanbieders.
  • Of je kiest voor een Persoonsgebonden Budget. Hiermee kun je zelf een zorgaanbieder uitkiezen. Voor het persoonsgebonden budget gelden voorwaarden. Deze lees je op de pagina met informatie over het PGB.

Voor dagbesteding betaal je een eigen bijdrage. Hierover lees je meer op de pagina over de eigen bijdrage.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je bellen met het sociaal loket (0572) 34 77 99

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via