Betaalbare koopwoningen voor een groep starters in Luttenberg

Twaalf woningen speciaal voor starters op de woningmarkt; in Luttenberg gebeurt het. Daar kochten Luttenbergers samen grond voor de bouw van hun eerste huis. LuttenbergWoont hielp bij de ontwikkeling van de woningen en vormde een groep met enthousiaste kopers. Teun Horenberg van LuttenbergWoont en toekomstige bewoonster Yvette Zwijnenberg vertellen over de twaalf betaalbare starterswoningen die gebouwd gaan worden in het nieuwbouwplan aan de Luttenbergerweg.

LuttenbergWoont wilde de aangewezen grond van de gemeente graag inzetten voor betaalbare woningen voor (alleenstaande) starters. Teun vertelt: “Als je een starter bent op de woningmarkt is iets kopen bijna onmogelijk geworden, helemaal als je alleenstaand bent. We wilden iets voor deze groep betekenen en hen helpen op de woningmarkt te komen.”

Twaalf woningen

“Zoveel mogelijk woningen op deze grond voor minder dan €200.000,- per woning; dat was ons doel. Zo konden we zoveel mogelijk starters de kans geven op een betaalbare woning. Met een architect en een stedenbouwkundig ontwerper van de gemeente is de indeling van de kavel bepaald en zijn de huizen ontworpen. Zo kwamen we uit op 12 rug-aan-rug-woningen. Het proces heeft best wat voeten in de aarde gehad. De uitdaging lag bij het esthetisch beeld van de woningen, dat moest passen bij de Luttenbergerweg en het nieuwbouwplan, en bij het creëren van voldoende parkeerplekken. Wij hielden vast aan onze visie dat er 12 woningen moesten komen; minder woningen betekende ook duurdere woningen. Betaalbare woningen voor jongeren in ons dorp was ons doel. Zo zijn we uiteindelijk samen met Plaatselijk Belang en de gemeente Raalte gekomen tot het meest efficiënte plan.”

Opzoek naar je nieuwe buren

Toen het plan klaar was, startte de zoektocht naar geïnteresseerden. Ook Yvette is daar dus één van. “Via een nieuwsbrief van LuttenbergWoont hoorde ik over het plan. Dat was afgelopen zomer. Eerst was ik er nog niet zo mee bezig. Toch meldde ik me aan voor de loting. Toen ben ik toch ook maar even naar een hypotheekadviseur geweest of om te vragen of ik dit eigenlijk wel kón kopen. Gelukkig was dat het geval, én werd ik ingeloot.”

Ontwerp stond vast

Door een loting werd de groep gevormd, nadat het ontwerp van de woningen vaststond. Yvette: “Doordat LuttenbergWoont dit al samen met de gemeente geregeld heeft, scheelt het veel tijd en kunnen we sneller van start met de bouw. We hoefden nu niet met twaalf huishoudens tot een ontwerp te komen. Omdat we starters zijn, gaan we hier waarschijnlijk niet ons hele leven wonen. Betaalbaarheid is het belangrijkst. Wel gingen we met de aannemer in gesprek over de binnenkant van het huis. We mochten over veel meedenken. Waar wil je bijvoorbeeld de trap? Of waar wil je de keuken graag? Sommigen laten het huis casco opleveren, die gaan het straks zelf doen. Maar anderen laten het direct bij de bouw al door de aannemer inrichten.”

Begeleiding in keuzes en processtappen

Teun begeleidt de groep in de keuzes en processtappen die ze moeten maken. “Er moest een vereniging opgericht worden met een huishoudelijk reglement. De groep moest langs de notaris, een aannemer vinden en gemeentelijke procedures doorlopen. Bij al die stappen begeleid ik ze. Zij maken de keuzes, ik help om de keuzes te kunnen maken.”

Yvette: “Inmiddels hebben we de grondovereenkomst met de gemeente getekend en is de vergunning ingediend. Binnenkort gaan we de overeenkomst met de aannemer tekenen en kan iedereen hun hypotheek gaan opmaken. De laatste stap is langs de notaris en dan kan de bouw hopelijk voor de bouwvak nog beginnen.”

Nieuwbouwplan Luttenbergerweg

In het nieuwbouwplan is nog een tweede plek waar op deze manier gebouwd wordt. Een lokale groep koopt grond van de gemeente voor de bouw van vier rijwoningen. Wethouder Alexander Kreule: “De vraag naar woningen in Luttenberg blijft groot. Het is erg mooi dat ook deze groep Luttenbergers zelf de ontwikkeling en uitvoering van het plan oppakken.”

Met de verkoop van deze grond is de uitgifte van fase 1 (44 woningen) van het nieuwbouwplan klaar. De uitwerking van fase 2 van het nieuwbouwplan wordt door de gemeente opgestart.

Meer informatie over plan Luttenbergerweg is te vinden op www.raalte.nl/woningbouw-luttenbergexterne-link-icoon.