Afvalstoffenheffing

Voor de inzameling van huishoudelijk afval betaal je afvalstoffenheffing. Deze bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het variabele deel wordt bepaald door het aantal keren dat je de grijze container aan de weg zet of restafval in de ondergrondse container doet. Hierdoor heb je zelf invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. De gemeente gebruikt de opbrengst van de afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van het afval. Elk huishouden dat aan de ophaalroute ligt, betaalt afvalstoffenheffing. Dit geldt ook als je nooit afval meegeeft.

Kamerverhuur

Bij meervoudig gebruik van een pand (zoals particuliere kamerverhuur) wordt de aanslag afvalstoffenheffing verzonden naar de eigenaar/verhuurder van het pand. De eigenaar/verhuurder kan de kosten van deze heffing doorberekenen aan de huurder(s). Deze kosten mag de verhuurder niet via de servicekosten verrekenen. De verhuurder brengt de kosten apart van de huurprijs in rekening bij de huurder.

Verhuizing

 • Bij verhuizing naar een andere gemeente of vertrek naar het buitenland hoef je geen afvalstoffenheffing meer te betalen met ingang van de maand volgend op de verhuisdatum.
 • Bij verhuizing binnen de gemeente verandert er niets aan de aanslag afvalstoffenheffing.

Kosten

De afvalstoffenheffing wordt in 2 delen in rekening gebracht. Het 1e deel bestaat uit het basistarief. Dat betaal je ook wanneer je de containers niet aanbiedt om te legen. Daarnaast is er een 2e deel: het tarief per keer dat je afval aanbiedt. Na afloop van het jaar ontvang je de aanslag voor het aantal aanbiedingen van je containers.

Tarieven

Het basistarief voor de afvalstoffenheffing per perceel bedraagt € 134,76.

Basistarief voor huishoudens in het buitengebied en hoogbouw € 124,56.

Ledigingstarieven containers:

 • Container van 240 liter, overige huishoudelijke afvalstoffen € 11,90
 • Container van 140 liter, overige huishoudelijke afvalstoffen € 7,25
 • Container van 40 liter, overige huishoudelijke afvalstoffen € 2,45
 • Container van 240 liter, groente-, fruit- en tuinafval is gratis
 • Container van 140 liter, groente-, fruit- en tuinafval is gratis
 • Container van 80 liter, groente-, fruit- en tuinafval is gratis
 • Container van 40 liter, groente-, fruit- en tuinafval is gratis
 • Container voor plastic, blik en sappakken is gratis.

Ondergrondse systemen

 • per aanbieding van maximaal 40 liter een bedrag van € 2.

Vind je de WOZ-waarde te hoog?

Denk je dat de hoogte van de WOZ-waarde niet goed is vastgesteld? Klik dan hier voor meer informatie over bezwaar maken.externe-link-icoon

Heb je vragen?

Mail, bel of kom langs

Meer informatie over de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval?

Ga naar de website van de Rovaexterne-link-icoon. Zij verzamelen en verwerken het huishoudelijk afval in Raalte. Je vindt hier ook informatie over het scheiden van afval.