Achternaam kind kiezen

Als ouders mag je zelf kiezen welke achternaam jullie 1e kind krijgt. Je kiest de achternaam vóór de geboorte of bij de aangifte van de geboorte.

Aanvragen

Je kunt alleen bij je 1e kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die je daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind. Wat je moet regelen, hangt af van je situatie. 

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of de meemoeder (echtgenote biologische moeder). Willen jullie dat het kind de achternaam van de (biologische) moeder krijgt? Leg dan samen een verklaring af in het gemeentehuis. Doe dit uiterlijk bij de geboorteaangifte. 

Maak een afspraak.externe-link-icoon

Je neemt mee: 

  • Geldig identiteitsbewijs van jou en je partner 

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Willen jullie dat het kind de achternaam van de vader of de meemoeder krijgt? Dan moet de vader of de meemoeder eerst het kind erkennenexterne-link-icoon.

Vanaf 1 januari 2024 kun je je kind de achternaam van beide ouders geven.  

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Maak dan een afspraak op het gemeentehuis voor naamskeuze kindexterne-link-icoon.  

Zijn jullie niet getrouwd of geen geregistreerd partnerschap? Dan kun je een dubbele achternaam kiezen bij de erkenning ongeboren vrucht. Lees meer op de pagina kind erkennen.

Ben je in verwachting en heb je in 2023 al erkenning ongeboren vrucht gedaan? 

Dan heb je nog niet de mogelijkheid gehad om voor een dubbele achternaam te kiezen. Dit kun je alsnog gratis doen bij de geboorteaangifte als jouw kind. Beide ouders moeten daarvoor persoonlijk aangifte van geboorte doen, waarbij je alsnog voor een dubbele achternaam kunt kiezen. 

Overgangsregeling 

Voor kinderen die geboren zijn tussen 2016 en 2023 geldt een overgangsregeling. Dit geldt alleen als je oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Je kunt dan alsnog kiezen voor een dubbele achternaam voor jouw kind. Dit kan alleen als beide ouders het daarmee eens zijn. Deze achternaam geldt vervolgens voor al jullie gezamenlijke kinderen. 

Tot 1 januari 2025 heb je de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen voor je kind. 

Kosten 

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaal je €75,- voor het oudste kind en €50 voor elk volgend kind. 

Nieuw paspoort of ID-kaart 

Omdat het paspoort of de identiteitskaart van je kind niet meer geldig is na de naamswijziging, moet je daarvoor een nieuw document aanvragen. Meer informatie over de aanvraag en de kosten hiervoor vind je op paspoort en ID-kaart.

Meer informatie 

Lees meer over het kiezen van een dubbele achternaam op Rijksoverheidexterne-link-icoon.  

Wat je moet weten

  • Je mag de achternaam van de kinderen nog 1 keer veranderen in die van de andere ouder. Dit mag als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Kinderen boven de 16 jaar moeten hiervoor zelf een handtekening zetten. 
  • Wordt jouw kind geboren in het buitenland en kun je daar de achternaam niet zelf kiezen? Dan kun je dit binnen 2 jaar na de geboorte in Nederland doen. 

Kosten

Geen kosten voor de keuze van de achternaam.

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaal je €75,- voor het oudste kind en €50 voor elk volgend kind. 

Meer informatie