Paspoort of ID-kaart aanvragen

Een paspoort of ID-kaart vraag je aan of verleng je in de gemeente waar je woont. Je kunt vooraf online de aanvraag starten en een afspraak maken. Na je afspraak in het gemeentehuis, kun je na 5 werkdagen je nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen.

Aanvragen

In 2024 verlopen veel paspoorten en ID-kaarten. Dat betekent dat het drukker is met de aanvragen en dat je soms een aantal weken moet wachten voordat je een afspraak hebt. Maak daarom op tijd een afspraak! Na de aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voordat je je paspoort of ID-kaart kunt ophalen.

1. Vul je gegevens in, betaal alvast en maak een afspraak

Door je gegevens alvast in te vullen en te betalen, duurt je bezoek aan de balie in het gemeentehuis korter. Klik hier om online de aanvraag of verlening te starten (met DigiD).externe-link-icoon

Let op! De persoon die inlogt met DigiD is ook de aanvrager. Wil je een paspoort of ID-kaart voor jouw kind onder de 18 jaar aanvragen? Dan start je de aanvraag met de DigiD van het kind.

Geen DigiD? 

Je regelt dan alles in het gemeentehuis. Neem dan ook je pinpas of contant geld mee. Klik hier om een afspraak te maken.externe-link-icoon

  • Maak direct een afspraak en vermeld dat het gaat om een spoedaanvraag. Let op: online de aanvraag starten is bij een spoedaanvraag niet mogelijk. 
  • Je kunt het paspoort of de ID-kaart 2 dagen later ophalen (doe de aanvraag vóór 14:00 uur). 
  • Voor een spoedaanvraag betaal je extra kosten. 
  • In zeer uitzonderlijke gevallen kun je een noodpaspoortexterne-link-icoon bij de Koninklijke Marechaussee aanvragen. 

2. Kom naar de afspraak op het gemeentehuis

Je neemt mee:

  • Pasfoto die voldoet aan alle eisenexterne-link-icoon en niet ouder is dan 6 maanden. Ga naar een professionele fotograaf! Schoolfoto’s voldoen niet aan de eisen.  
  • Al jouw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze verlopen zijn. 
  • Heb je een dubbele nationaliteit? Neem dan ook het buitenlandse ID-bewijs mee. 

Belangrijk om te weten 

  • Een paspoort of ID-kaart voor je kinderen? Neem hen mee naar de afspraak. 
  • Vraag je een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Of een ID-kaart voor een kind onder de 12 jaar? Dan moeten ouder(s)/verzorger(s) los van elkaar eerst toestemming gevenexterne-link-icoon (met DigiD). Kun je het formulier online niet invullen? Print het formulier uit en neem het ingevulde formulier mee naar de afspraak. Neem dan ook je paspoort of identiteitskaart mee.

Afhalen paspoort of identiteitskaart

Kosten

Paspoort vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 83,85
Paspoort tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 63,40
Identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 75,80
Identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 40,90
Toeslag spoedaanvraag € 57,05

Je betaalt het paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag.

Meer informatie

Heb je een andere achternaam dan je kinderen? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole aan de grens of op het vliegveld. Je hebt een bewijs nodig dat je de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Lees hierover op de website van de Marechausseeexterne-link-icoon

Is jouw paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen? Je kunt vermissing van een reisdocument doorgeven met het formulier: Verklaring van vermissingexterne-link-icoon (met DigiD). Lees meer op: Paspoort of ID-kaart gestolen. 

Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie. 

Woon je als Nederlander in het buitenland? Lees dan op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon hoe je een paspoort aanvraagt.

Bij de aanvraag van een paspoort of ID-kaart nemen we 2 vingerafdrukken van je op. De vingerafdrukken komen in een chip in je paspoort. Dit gebeurt bij iedereen vanaf 12 jaar. De vingerafdrukken worden alleen gebruikt voor je paspoort of ID-kaart en worden niet bewaard. 

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Lees er meer over op Identiteitsfraude | Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon