Buienherberg Heeten

Wilde bijen vinden hun weg naar de bijenherbergen in Heeten

18 juli 2022
Duurzaam nieuws

In Heeten worden tien bijen- en insectenherbergen geplaatst. Acht kasten staan al op hun bestemming en worden al volop bewoond door bijen. Initiatiefnemer Jan Oostewechel van de projectgroep Blij met de Bij vertelt over het project. “Bij de kasten die er nu staan zien we al heel veel wilde bijen. Het is een groot succes. Niet voor ons, maar voor de bijen! Iedereen is er heel enthousiast mee bezig geweest en konden altijd bij de projectgroep terecht met vragen of voor hulp.”

De bijenherbergen staan inmiddels in bijna elke buurt van Heeten. Jan: “Ook bij de basisschool en op de Stevenskamp staan ze. Samen met de groep 6 van de basisschool hebben we de kast ingericht. Het plaatsen van een bijenherbergen in de buurten zijn als buurtproject opgepakt. De buurt zocht samen naar een goede plek. Vervolgens is de grond eromheen ingezaaid met een bloemenmengsel en is er gezocht naar goed nestmateriaal voor in de kast. Het inrichten van de kast gebeurde naar geheel eigen inzicht van het buurtteam. Daarna was het wachten tot de bijen arriveerden.”

Kieskeurige bijen

Jan: “Omdat de biotoop rondom de wilde bijen onder druk staat, zijn ze permanent opzoek naar goede huisvesting en voedsel. Daar willen we ze een handje bij helpen. Door de herbergen te plaatsen en in te richten met goed nestmateriaal proberen we een fijne plek voor de wilde bijen te creëren. De inrichting van zo’n herberg komt nauw. Het hout, bamboe en dakpannen met gaatjes erin worden zorgvuldig geselecteerd. De bijen zijn erg kieskeurig wat dat betreft. Daarnaast hebben we bij enkele locaties ook gezorgd voor geschikte nestruimte voor de wilde grond- of zandbij.”

Stalen herbergen

De kasten zijn hoofdzakelijk gesponsord door installatie of aanverwante bedrijven uit Heeten/ Raalte en door de Kracht van Salland. Jan: “Elders Metaal uit Heeten heeft de duurzame Cortenstalen kasten in elkaar gezet. Zo’n kast hoeft namelijk niet van hout te zijn. Bijen houden van warmte, en zo’n stalenkast wordt ook lekker warm vanbinnen.”

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur.

Telefoon 0572 34 77 99
E-mail Info@raalte.nl
Bezoekadres Zwolsestraat 16,  Raalte
Postadres

Postbus 140, 
8100 AC  Raalte

Bezoekadres gemeentewerf , alleen op afspraak Enkstraat 27, Raalte

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag 8:30 uur - 13:00 uur
Dinsdag 8:30 uur - 13:00 uur
  17:00 uur - 20:00 uur
Woensdag 8:30 uur - 13:00 uur
Donderdag 8:30 uur - 13:00 uur
Vrijdag 8:30 uur - 13: 00 uur

Wij zijn bereikbaar via