Warm voor elkaar

Gratis hulp bij energie besparen als je dat zelf niet kunt betalen

De energieprijzen stijgen hard. Het is voor veel mensen steeds lastiger om rond te komen. Misschien geldt dat ook voor jou. De gemeente Raalte en Wijz Welzijn helpen jou met kleine energiebesparende maatregelen in huis. Heb je een laag inkomen? Dan kan jij je aanmelden: het maakt niet uit of u een koopwoning heeft, of u huurt via SallandWonen of via een andere organisatie.

Samen verlagen wij jouw energierekening

 • Eigen kosten: €0,-
 • Jouw energierekening gaat omlaag
 • Jouw woning wordt beter geïsoleerd
 • Gratis hulp van vrijwillige energiebespaarcoaches en energieklussers
 • Voor huishoudens met een laag inkomen

De maatregelen en het bezoek van vrijwilligers wordt betaald vanuit een subsidie. De gemeente betaalt de kosten. Meedoen aan het project leidt niet tot woonlasten of huurverhoging.

Gratis hulp van energiebespaarcoaches en energieklussers

Energiebespaarcoaches en energieklussers helpen mensen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. De energiebespaarcoach bespreekt samen met jou welke kleine maatregelen er mogelijk zijn en hoe je energie kunt besparen. De energieklusser komt vervolgens langs om deze maatregelen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie, ledlampen en tochtstrips. 

Hoe werkt het?

Je ontvangt van ons een uitnodiging om deel te nemen als je ook de energietoeslag van ons hebt ontvangen. Heb je geen energietoeslag ontvangen, maar is jouw inkomen niet hoger dan 130% van de bijstandsnorm (zie onderstaande cijfers)? Dan kom je ook in aanmerking voor gratis hulp.

Bijstandsnorm130% van de norm
Alleenstaande (ouder), 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd€ 1.155,79 € 1.502,53 
Samenwonend/getrouwd, beide 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd€ 1.651,12€ 2.146,46
Alleenstaande (ouder), met pensioengerechtigde leeftijd€ 1.289,78€ 1.676,71
Samenwonend/getrouwd, waarvan 1 of beide met pensioengerechtigde leeftijd € 1.751,42€ 2.276,85

Afspraak maken

Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen.

Na je aanmelding

 • Ontvang je een bevestigingsmail.
 • Wijz Welzijn belt om een afspraak in te plannen.
 • De energiebespaarcoach komt bij je op huisbezoek. De energiebespaarcoach geeft tips over hoe je energie kunt besparen en kijkt welke energiebesparende maatregelen passend zijn.
 • Er wordt een afspraak gemaakt met de energieklusser.
 • De energieklusser komt langs om de maatregelen gratis aan te brengen

Energiebesparende maatregelen

Met energiebesparende maatregelen bedoelen we onder andere:

 • Tochtstrips
 • Radiatorfolie
 • Deurborstels
 • Waterbesparende douchekop
 • Ledlampen

Heb je een vraag?

Stuur dan een mail naar energie@wijz.nu of bel met 06 1250 7703. Het project Warm voor Elkaar is een samenwerking tussen gemeente Raalte en Wijz Welzijn.

Als je inkomen hoger is dan de hierboven genoemde bedragen kom je niet in aanmerking voor het project Warm voor Elkaar. Voor advies over het verduurzamen van je koopwoning kun je bij Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon terecht.

Duurzaam Bouwloket is het onafhankelijke en professionele energieloket voor onze gemeente. Op de website vind je alle informatie over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsregelingen. Heb je een vraag of wil je advies? Bel of mail de helpdesk. De onafhankelijke adviseurs staan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur voor je klaar. Ook kun je een gratis energiescan voor koopwoningen aanvragen bij de Sallandse Energievakmannen.

Voor het energiezuinig maken van de huurwoning, is het goed om contact op te nemen met jouw verhuurder en te informeren naar de mogelijkheden.

De energieprijzen zijn flink gestegen. Naast de eenmalige energietoeslag wil gemeente Raalte extra ondersteuning bieden aan degene die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Daarom is gemeente Raalte samen met organisatie Wijz Welzijn het Warm voor elkaar project gestart. Voor dit project zijn vrijwilligers geworven die zich in willen zetten als energieklusser en/of energiebespaarcoach. Deze vrijwilligers hebben allen een opleidingstraject gevolgd om mensen thuis te helpen met het verduurzamen van hun woning.

Jouw aanmeldformulier wordt verstuurd naar Wijz Welzijn (www.wijz.nuexterne-link-icoon), een welzijnsorganisatie dat activiteiten en diensten aanbiedt in de wijk en bij mensen thuis, om hen te ondersteunen bij het vinden van balans in het leven.