taxes iconWaardering op basis van gebruikersoppervlakte

Waardering van een woning gebeurt sinds 2022 op basis van gebruiksoppervlakte. Eerder was dit op basis van inhoud. Gebruikersoppervlakte is het aantal m2 van een woning, dat gebruikt kan worden om te wonen. 

De uitgangspunten voor de waardering van een woning veranderen niet.

De gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken. Hiervoor wordt een meetmethode gebruikt, die is afgeleid van een landelijke meetmethodiek, de NEN2580. Het is dé Nederlandse norm voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van een gebouw. Nu ook wij deze standaard meetmethode gebruiken betekent dit meer duidelijkheid en eenheid voor de woningeigenaar.

Hoe berekenen we de gebruiksoppervlakte?

De gebruiksoppervlakte is het aantal m2 van een woning dat gebruikt kan worden om te wonen. Het aantal vierkante meters wordt bepaald door de binnenzijde van de woning op te meten. De stahoogte moet minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde onderdelen die dicht zijn zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel horen ook bij de gebruiksoppervlakte. Heeft de woning meer dan één woonlaag (bijvoorbeeld de begane grond en een 1e verdieping), dan wordt het aantal vierkante meters van de woonlagen bij elkaar opgeteld.

Heb je vragen over de gebruiksoppervlakte van de woning?

Op de website van de waarderingskamer vind je meer informatie. Vul in het zoekveld de term 'gebruiksoppervlakte' in. Je vindt hier de regels, instructies en antwoorden op veel gestelde vragen. Kun je het antwoord niet vinden? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0570-693443 of een mailbericht sturen naar belastingen@dowr.nl. Wij helpen je graag.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via