document iconVredesmars Oekraïne 2022

"Lieve mensen,

Wat fijn dat jullie er zijn om solidair te zijn met Oekraïne. De vrijheid in Oekraïne wordt aangevallen, de vrijheid in Europa wordt aangevallen, de vrijheid en het leven van miljoenen mensen staan op het spel. Vandaag komen we daarom samen tijdens deze vredesmars in Raalte om solidair te zijn met de Oekraïners. En om samen te zeggen: STOP deze waanzin. STOP deze oorlog. STOP.

Dagelijks zien we de vreselijke beelden op televisie van bombardementen, tanks en soldaten. Zien het leed en de verwoesting van oorlog: overleden en gewonde mensen, kapotte gebouwen, kinderen in schuilkelders, de radeloosheid en angst in de ogen. En voelen ons machteloos.

Gisteren sprak ik met Oekraïners die in Raalte wonen. Hun verhalen over familie of vrienden grijpen je naar de keel: angst, verdriet, vertwijfeling. Maar ook strijdbaar, solidair, hulpvaardig. Dat zien we ook op de beelden van heldenmoed in Oekraïne: protesterende inwoners na de inname van Charkov, boeren die tanks stelen, dappere soldaten die weerstand bieden, individuele inwoners die ouderen helpen met eten of helpen vluchten. Of aan de grenzen van Oekraïne met Polen.

Zelfs in de donkerste tijd stralen mensen. De kracht van mensen wordt niet gebroken.

En wij? Staan wij machteloos toe te kijken? Nee, ook in Raalte voel ik die kracht. We zijn samen sterk. Vandaag, hier, om ons uit te spreken. De afgelopen dagen door solidair te zijn met de Oekraïners. Door heel veel geld en spullen in te zamelen voor hulp. Door zonder morren hele harde tegenmaatregelen te nemen tegen Poetin, ook als ons die hard raken. Door ons voor te bereiden op de massale komst van Oekraïners die vluchten en deze overal in ons land gastvrij op te vangen. Het is hartverwarmend om te zien hoe Salland zich massaal inzet om deze mensen te helpen.

Voelt dat genoeg? Nee, maar we tonen ons solidair en betrokken en doen wat we kunnen. Dat doen we nu. En dat doen we in de komende weken en maanden. We komen op voor Vrijheid, voor menswaardigheid. Voor de vrijheid van Oekraïne, voor de vrijheid van Europa, voor de vrijheid van iedere bewoner van onze mooie wereld. Zo doen we dat, hier in Salland, in Raalte, overal op de wereld. Samen verbonden om deze oorlog te stoppen.

Dank jullie wel!"

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via