Samen sterk in het buitengebied

Het buitengebied heeft veel moois te bieden. De sociale contacten zijn warm. Buiten wonen betekent meer ruimte, meer groen en meer rust. Dat prachtige buitengebied heeft echter wel steeds vaker te maken met leegstand en wordt daardoor aantrekkelijk voor criminelen.

Boeren en ondernemers in het buitengebied worden benaderd om hun schuren beschikbaar te stellen voor ondermijnende activiteiten, zoals hennepkweek of een drugslab. U moet sterk in uw schoenen staan om ‘nee’ te zeggen deze aanbiedingen. Vaak bieden criminelen huurbedragen van vele honderden of duizenden euro’s voor schuren en stallen die leegstaan. De problemen beperken zich niet tot de bedrijven zelf. Het buitengebied is ook in trek als het gaat om dumping van chemisch- en drugsafval.

Herken signalen

Hoe kunt u misbruik van uw pand voorkomen? Hoe kunt u signalen herkennen? En wat te doen bij verdachte signalen? Wij hebben een aantal concrete tips voor u op een rij gezet.

> Informatie over het herkennen en voorkomen van criminele activiteiten.

Meld verdachte situaties

Ziet u verdachte situaties in uw omgeving, herkent u de signalen die worden beschreven of bent u benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Als elke seconde telt, bel dan 112. Wilt u liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Wilt u een signaal me de gemeente delen? Of heeft u een vraag? Mail dan naar veiligheid@raalte.nl.

Agrariërs en andere erfeigenaren in het buitengebied van de gemeente Raalte kunnen ook een beroep doen op erfcoach Babke Roeterdink. Meer informatie is te vinden op www.raalte.nl/erfcoach.

Samenwerken

Als gemeente Raalte willen we graag samen optrekken om ons buitengebied mooi en veilig te houden. Daarom zijn we het project Veilig Buitengebied gestart. Samen met inwoners, ondernemers, betrokken partijen en 11 gemeenten in IJsselland gaan we aan de slag om de criminaliteit in het buitengebied te verminderen. Dit doen we aan de hand van de aanpak van het CCV (Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid). Deze aanpak en samenwerking is op 9 september 2021 beloond met het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied.

Op de foto, de vertegenwoordigers van de betrokken partners: Politie IJsselland Zuid, Omgevingsdienst IJsselland, Provincie Overijssel/ Erfcoaches, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vallei en Veluwe, Veiligheidsregio IJsselland, Enexis, Wildbeheers Eenheid Salland-Midden, Sportvisserij Oost-Nederland, Staatsbosbeheer, LTO Salland, Gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Meer informatie