Veilig pand verhuren

De gemeente Raalte is een veilige gemeente om te wonen en werken. Daar werken we samen met de politie, andere partners, inwoners en ondernemers hard aan. Ook jij als pandverhuurder hebt daar een rol in. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Nederland zo’n 50.000 panden worden gebruikt voor criminele activiteiten zoals drugshandel, wapenopslag, illegale prostitutie of het huisvesten van onbetrouwbare bedrijven. Helaas komt dit ook in onze gemeente voor. Benieuwd wat je zelf kunt doen om je pand veilig te verhuren? Lees dan de 7 tips hieronder. 

Wat kun je doen?

1.  Accepteer geen contante betalingen

Neem geen contante betalingen aan of betalingen van een andere partij dan de huurder. Criminelen betalen graag contant. Vaak is dat geld verkregen met criminele activiteiten.

2. Regel de verhuur met de huurder zelf

Zorg voor meerdere persoonlijke ontmoetingen met de huurder voordat je een huurcontract afsluit en leg contact- en persoonsgegevens vast. Vraag om een origineel en geldig identiteitsbewijs en controleer dit op echtheid. Maak een kopie van het identiteitsbewijs. Vraag de huurder om een Verklaring omtrent gedrag (VOG).

3. Vraag een uittreksel op als de huurder een ondernemer is

Vraag het originele Handelsregister uittreksel van de onderneming van de huurder op bij KVK. En controleer of de persoon die wil huren namens het bedrijf een huurovereenkomst mag aangaan.

4. Laat de huurder zelf een contract afsluiten met een energiebedrijf

Vraag om een kopie van het contract en noteer bij oplevering van het pand de meterstanden.

5. Maak duidelijke afspraken over het gebruik en de controle daarop

Duidelijke afspraken verkleinen de kans op problemen. Leg deze afspraken vast in een huurovereenkomst. Laat je eventueel adviseren door een juridisch adviseur of makelaar. Lees verderop in deze flyer welke zaken je kunt opnemen in het huurcontract

6. Houd toezicht op je pand

Controleer je pand regelmatig en let hierbij op de volgende zaken:

  • Kijk of er overdag bedrijfsactiviteiten zijn in het pand. Rijd ook eens ’s avonds langs het pand. Indien je geen activiteiten waarneemt, informeer dan eens bij de buren over het gebruik van het pand.
  • Controleer regelmatig de buitenkant van het pand. Ontbreken bijvoorbeeld logo’s? Staan er vreemde goederen die niet passen bij het type bedrijf?  
  • Inspecteer ook regelmatig de binnenkant van het bedrijfspand. Stel jezelf de volgende vragen:  Past wat ik zie bij het bedrijf? Komt de inventaris overeen met het type bedrijf?

7. Meld

Vermoed je dat er criminele activiteiten plaatsvinden in je pand? Meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844.

Liever anoniem melden? Bel dan 0800 - 0700 (Meld Misdaad Anoniem).