Vlag OekraÏne

Veel gestelde vragen

Gemeente Raalte krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne. Hier leest u de veelgestelde vragen.

Waarom vangt de gemeente Raalte vluchtelingen op?

Dit doen wij om een bijdrage te leveren aan de vraag die het Rijk heeft gesteld aan alle veiligheidsregio's. Alle veiligheidsregio’s in Nederland zijn gevraagd om per regio voor minimaal 2.000 vluchtelingen opvang beschikbaar te stellen. 

Kan ik Sallandshoeve of Statenhorst bezoeken?

De meeste vluchtelingen hebben een lange reis achter de rug en zijn vermoeid. We vragen daarom aan pers en inwoners om hen rust te gunnen.

Waar kan ik als inwoner terecht met mijn vragen?

Heb je als inwoner van de gemeente Raalte vragen, neem dan contact op met Gemeente Raalte via 0572 347 799.

Moeten Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht, omdat Oekraïners vrij mogen reizen in de EU. Wel kunnen wij vluchtelingen betere ondersteuning bieden wanneer zij ingeschreven zijn.

Oekraïense vluchtelingen kunnen een afspraak (laten) maken om zich in te laten schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Neem contact op met 0572 347 799 om een afspraak te maken. Kijk voor meer informatie over werk, inkomen en zorg op www.refugeehelp.com.

Ik wil graag hulp bieden of spullen doneren, bij wie kan ik terecht?

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Kijk op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Vluchtelingenwerk Raalte heeft op woensdag van 10.30 tot 11.30 uur een extra spreekuur geopend voor vragen over de situatie in Oekraïne en hoe je hulp kunt bieden. Je kunt hiervoor langskomen op Passage 12 (Kulturhus) of bellen naar 06-10972968. 

In onze gemeente kunt u ook bij Salland voor Oekraïne terecht als u hulp wil bieden. Salland voor Oekraïne is bereikbaar op 0572- 366127 of info@sallandvooroekraine.nl.

Ik vang vluchtelingen thuis op of ik heb wel een slaapplek beschikbaar. Bij wie kan ik hiervoor terecht?

De Rijksoverheid heeft een handreiking gemaakt, waarin je als particulier informatie vindt over het aanbieden van een opvangplek, waar je op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking is opgesteld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB. 

Op de website van Vluchtelingenwerk vind je ook meer informatie over het in huis nemen van een Oekraïense vluchteling.

Mijn familie woont ik Oekraïne. Wat kan de gemeente doen voor mijn familie?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan helaas alleen iets betekenen voor familieleden met de Nederlandse nationaliteit. Het belangrijkste is: zorg ervoor dat uw familieleden aan de ambassade laten weten dat deze in Oekraïne zijn en hoe we hen kunnen bereiken. Zij krijgen dan van het ministerie van Buitenlandse Zaken bericht als er iets verandert. Zij kunnen dit doen via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. 

Het ministerie is dag en nacht telefonisch te bereiken op +31 247 247 247. Vragen kunt u ook stellen via WhatsApp op nummer +31 620 826 032

Kunnen kinderen uit Oekraïne naar school?

De Oekraïense kinderen hebben, net als alle andere kinderen in Nederland, recht op goede en passende kinderopvang en onderwijs. Alle Sallandse onderwijs- en kinderopvangpartners hebben hun krachten gebundeld om deze opdracht samen tot een succes te brengen. De basisschoolkinderen die gevlucht zijn vanuit Oekraïne en in onze regio verblijven, krijgen vanaf donderdag 7 april opvang en onderwijs in het gebouw van Brede School onsplein in Heino. Dit is het gebouw waar basisscholen De Gouden Emmer en De Dolfijn gehuisvest zijn. De kinderen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs krijgen onderwijs in het gebouw van Carmel College Salland aan de Zwolsestraat. De kinderen krijgen opvang en onderwijs in eigen lokalen.

Waar kan ik terecht als een vluchteling uit Oekraïne wil terugkeren of naar een ander land wil vertrekken?

Voor vluchtelingen uit Oekraïne die willen terugkeren is ondersteuning mogelijk. Onder de vluchtelingen zijn ook mensen die (legaal) in Oekraïne verbleven, maar een andere nationaliteit hebben. In Nederland krijgen zij hulp van DT&V en IOM wanneer zij terug willen keren naar het land van herkomst of een ander land waar hun toegang is gewaarborgd. IOM biedt in samenwerking met DT&V informatie en voorlichting op diverse opvanglocaties. De mogelijkheden van vertrek, zijn verwerkt in de handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïne. Voor meer informatie en vragen over vrijwillige terugkeer is IOM tijdens kantooruren te bereiken via: +31 88 746 4466 of kijk op  www.iom-nederland.nl. DT&V is bereikbaar via info@dtv.minvenj.nl

Informatie voor gevluchte Oekraïners (Інформація для біженців з України)

RefugeeHelp - це стартова онлайн-платформа для українських біженців у Нідерландах і для всіх, хто хоче допомогти.

Перейдіть на www.refugeehelp.com для отримання інформації про: Загальна інформація, Житло, Юридична допомога та реєстрація, Охорона здоров'я, Родина, Активний відпочинок та приятелі, Немовлята та діти, Домашні улюбленці, Мобільний зв'язок та інтернет, Їжа, одяг, та інші товари, Освіта, Робота та дохід

Op de landelijke website www.refugeehelp.nl staat veel algemene informatie. Deze informatie is beschikbaar in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands.

Op forrefugees.vluchtelingenwerk.nl verzamelt Vluchtelingenwerk alle informatie voor gevluchte Oekraïners die al in Nederland zijn: