Toeristenbelasting

Je betaalt toeristenbelasting als je een kamer of kampeerruimte verhuurt aan toeristen of andere bezoekers. Het gaat om alle vormen van verblijf, zoals Airbnb, campings en kamerverhuur. Over mensen die in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Raalte staan ingeschreven, hoef je geen toeristenbelasting te betalen.

Hoe werkt het?

Verhuur je een verblijf en ben je dus belastingplichtig? Meld dit bij ons door een mail sturen naar belastingen@dowr.nl. Vermeld daarin je naam, adresgegevens en de adresgegevens van de accommodatie.

Aan het begin van elk jaar ontvang je een aangifteformulier. Op dit aangifteformulier geef je het totaal aantal overnachtingen van voorgaand jaar door (de toeristenbelasting wordt achteraf geheven). Bij dit aangifteformulier voeg je een bewijsstuk, zoals:

Anonimiseren bewijsstuk

Het bewijsstuk dat je bij de aangifte voegt, maak je anoniem. Per persoon zijn alleen deze gegevens zichtbaar:

  • dag van aankomst;
  • dag van vertrek;
  • totaal aantal overnachtingen;
  • woonplaats.

Bepaalde gegevens, zoals namen, moet je wel intern registeren. Deze gegevens zijn van belang bij eventuele controles naar de juistheid van de aangifte.

Op het aangifteformulier staat vermeld waar je de ingevulde aangifte en het bewijsstuk naartoe stuurt. Je ontvangt vervolgens automatisch een aanslag toeristenbelasting.

Kosten

De hoogte van de toeristenbelasting is € 1,50 per overnachting per persoon.

Heb je vragen?

Mail, bel of kom langs