Tegelophaalservice een groot succes

6.500 gewipte tegels in een weekend

Afgelopen weekend werden er massaal tegels gewipt in Raalte! De tegelophaalservice haalde zaterdag maar liefst 6.500 tegels op bij verschillende inwoners in de hele gemeente. Ook buren van de Wilgensingel in Raalte kwamen in actie. Tijdens de groene burendag in hun straat werden veel tegels vervangen door mooie planten en bloemen.

Door al deze mooie acties kleurt Raalte steeds een beetje groener. Een groene tuin is niet alleen gezelliger dan een grijze tuin. Door minder tegels en meer groen kan regenwater namelijk beter de grond in zakken en een groene tuin zorgt voor verkoeling tijdens hete zomerdagen.

Tegelophaalservice

De gratis tegelophaalservice is een initiatief van de gemeente Raalte. Hiermee wil de gemeente inwoners stimuleren om tegels in hun tuin te vervangen voor bomen, gras of planten. De volgende tegelophaalservice staat gepland voor zaterdag 29 oktober. Aanmelden hiervoor is mogelijk via deze pagina.

Hoogeboom Raalte zorgt ervoor dat alle opgehaalde en gestorte tegels circulair verwerkt worden. Een machine vermaalt de tegels tot kleine stukjes, ook wel granulaat genoemd. Dit granulaat wordt weer gebruikt om nieuwe betonproducten te maken. Een mooie manier van hergebruik!

NK Tegelwippen

De gewipte tegels worden natuurlijk aangemeld voor het NK Tegelwippen. Deze landelijke wedstrijd wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd door een groot aantal groene organisaties in Nederland. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Ook gemeente Raalte gaat dit jaar de strijd aan! Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2022. Tegels aanmelden kan via www.nk-tegelwippen.nl.

Tip: Wist je dat de gemeente Raalte een deel van de kosten betaalt als jij aan de slag gaat met het vergroenen van jouw tuin of omgeving? Ga voor meer informatie naar www.raalte.nl/klimaatsubsidie.

Foto: Luck Haerlman