Subsidies en regelingen particuliere woningbezitters

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Particuliere huishoudens en zakelijke gebruikers (waaronder VVE's) die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

Meer informatie: www.rvo.nl/subsidie-isde

Subsidiebedrag

Vanaf € 1.100,00 (tot 31 december 2020).

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

De Subsidie energiebesparing eigen huis stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. Alleen voor VvE's. 

Meer informatie www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/energiebesparen-voor-vereniging-van-eigenaren

Subsidiebedrag

Zie voorwaarden (tot 31 december 2019).

Leningen

Energiebespaarlening Overijssel 

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Door een financiële bijdrage van de provincie Overijssel is de Energiebespaarlening met een laag rentetarief beschikbaar voor woningeigenaren in Overijssel. De hoogte van het rentetarief is afhankelijk van het leenbedrag.

Meer informatie: www.energiebespaarlening.nl/overijssel

Bedrag

Tot maximaal € 65.000*.

(Bij standaard maatregelen maximaal € 25.000, maximaal € 50.000 bij een Zeer Energie Zuinigpakket (ZEP) en maximaal € 65.000 bij Nul op de Meter (NOM))

VvE Energiebespaarlening (eigenaar - bewoner)

De VvE Energiebespaarlening is een regeling, waarbij Verenigingen van Eigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing en zonnepanelen.

Meer informatie: www.energiebespaarlening.nl/overijssel 

Bedrag

Tot maximaal € 65.000* per appartement.

(Bij standaard maatregelen maximaal € 25.000, maximaal € 50.000 bij een Zeer Energie Zuinigpakket (ZEP) en maximaal € 65.000 bij Nul op de Meter (NOM))

Duurzame Monumenten Lening (eigenaar-bewoner)

De Duurzame Monumenten Lening is voor rijksmonumentale woningen of appartementen. 3% rentekorting met een minimum van 1%. 

Meer informatie: www.restauratiefonds.nl

Bedrag

Van € 2.500 tot € 100.000. Voor VvE's geldt € 25.000 tot € 300.000 met een max van € 25.000 per appartement. 

Rentekorting

ABN-AMRO, Rabobank, ASN Bank en Triodos Bank geven rentekorting wanneer sprake is van een energiezuinige woning of u krijgt korting bij het verduurzamen van de woning. Met één of twee energielabelstappen kunt u uw rente verlagen. U kunt de financiering aanvragen bij een hypotheekadviseur. 

Bedrag

De rentekorting is afhankelijk van het energielabel. Het leenbedrag kan hoger worden

GreenLoans lening (ABN-AMRO)

Bij GreenLoans kunt u een persoonlijke lening aanvragen voor investeringen in energiebesparende maatregelen, zoals isolatiemaatregelen en een nieuwe energiezuinige CV ketel.

Meer informatie: www.greenloans.nl

Bedrag

Van € 5.000 tot € 50.000

Divers

BTW tarief 9%

Het 9% btw-tarief blijft van toepassing op het schilder- en stucwerk in woningen ouder dan twee jaar en het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen. Dit tarief geldt alleen op arbeid, op materiaal geldt 21%. Dit zijn geen tijdelijke verlaagde tarieven.

Meer informatie: www.belastingdienst.nl

Bedrag

In plaats van 21% BTW wordt er 9% BTW in rekening gebracht (geen teruggave). 

BTW op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, dan kunt u de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Ook met terugwerkende kracht als u al eerder geïnstalleerd heeft.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl/zonnepanelen

Bedrag

De betaalde BTW minus een forfait (dit is afhankelijk van het vermogen).