St. Antoniusschool stak handen uit de mouwen voor groenblauw plein

Het schoolplein van de St. Antoniusschool in Mariënheem heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Het vernieuwde plein heeft een stuk minder tegels, wadi’s waarin regenwater opgevangen kan worden, fijne speelplekken in de zon en de schaduw en veel groene planten, bloemen en bomen. “Samen met ouders, vrijwilligers, bedrijven en de gemeente hebben we onze handen uit de mouwen gestoken en een prachtig groen schoolplein gecreëerd,” vertelt Erwin Bos, directeur van de school.

Heel wat speeltoestellen waren aan vervanging toe, achter de school lag een ongebruikt weiland en het oude plein was volledig betegeld. Voor de St. Antoniusschool reden om het plein eens goed aan te pakken. Samen met de leerlingen, ouders, bedrijven is nagedacht over een nieuwe groene inrichting van het schoolplein. Het resultaat mag er zijn! Tegels hebben plaatsgemaakt voor wadi’s en boomschorspleinen, de regenpijp is afgekoppeld, er zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst en veel groene planten en boompjes maken het plein helemaal af. Toch is het werk nog niet helemaal klaar. In het najaar, als het plantseizoen weer is begonnen, wordt het plein verder ingericht met extra planten en een insectenhotel.

Een fijne plek om te spelen

Het nieuwe groene schoolplein ziet er niet alleen geweldig uit, het is ook nog eens een heerlijke plek om te spelen. Erwin vertelt: “Op onze school maken we gebruik van de onderwijswerkwijze VierKeerWijzer. Het nieuwe plein sluit daar perfect bij aan omdat het ruimte biedt voor veel verschillende activiteiten.” De werkwijze richt zich op verschillende intelligenties en talenten van leerlingen. De ene leerling heeft behoefte aan een rustige plek op het schoolplein, de andere houdt meer van natuur en weer een andere leerling wil een actief potje voetbal spelen tijdens de pauze. “Voor elke leerling is er wel een fijne plek op het plein te vinden. De leerlingen zijn dan ook erg enthousiast over het vernieuwde plein,” vertelt Erwin.

Nieuwe mogelijkheden voor onderwijs

“Een van de nieuwe plekken op ons schoolplein is een buitentheater. Hier maken veel docenten regelmatig gebruik van om buiten een les te geven. Ook hebben we een gezamenlijke moestuin. Samen met leerlingen verzorgen we hier verschillende (eetbare) planten.

Ook aan de slag? Erwin deelt zijn ervaringen

“De hele weg naar het nieuwe schoolplein was best een uitdaging. Daarbij is het heel fijn als je een persoon hebt die de kar trekt. Bijvoorbeeld een van de ouders die projectmatig kan werken en het project kan stroomlijnen. Ook is het goed om vooraf samen te bedenken wat het ideaalbeeld van het schoolplein is. Hierdoor kun je anderen enthousiasmeren om ook aan te haken bij het project. Als het plein eenmaal klaar is, zijn duidelijke afspraken over beheer en onderhoud erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat het plein niet alleen aan het begin er prachtig bijligt, maar ook een fijne en mooie plek blijft.”

Subsidie voor groene schoolpleinen

Samen met inwoners, ondernemers en scholen wil gemeente Raalte de omgeving blijven vergroenen. Een groene omgeving met regenwateroplossingen zorgt voor minder kans op wateroverlast na hoosbuien en verkoeling tijdens hete dagen. Om scholen een steuntje in de rug te geven, stelt de gemeente sinds vorig jaar een subsidie van 5.000 euro beschikbaar voor scholen die hun plein willen vergroenen. Wilt u meer weten? Neem contact op met gemeente Raalte via klimaatadaptatie@raalte.nl.