Specifieke vragen rondom het coronavirus

Hier vindt u een overzicht van verschillende organisaties waar u met specifieke vragen rondom het coronavirus terecht kunt.

Kamer van Koophandel

Ondernemers met vragen kunnen contact opnemen met het coronaloket van de Kamer van Koophandel via het telefoonnummer 0800-2117. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 tot 20:00 uur. Bij dit telefonisch loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een landelijk crisisnummer dat u kunt bellen voor vragen, dit nummer is 0800-1351.

Regio Zwolle Brigade

Ondernemers in Regio Zwolle krijgen gratis hulp om hun bedrijven gezond door de coronacrisis te loodsen. De steun is gebundeld in de ‘Regio Zwolle Brigade’ en bestaat uit:

  • Voorlichting over hulpvoorzieningen
  • Meldpunt onder- en overbezetting 
  • Hulp op maat van businessexpert

Deze ondersteuning komt bovenop de financiële hulp van het Rijk. Het doel is het behoud van werk- en innovatiekracht binnen bedrijven in Regio Zwolle.

Meldpunt onder- en overbezetting

De Corona-maatregelen leiden voor veel bedrijven in onze regio tot overbezetting. De economische activiteiten nemen af en daardoor is er voor medewerkers onvoldoende werk. Andere bedrijven ervaren juist een tekort een medewerkers. 

Om tot een betere match te komen én werkgelegenheid te behouden beschikt de Regio Zwolle Brigade over een Meldpunt. Daar kunnen bedrijven hun onder- of overbezetting opgeven. Via het Meldpunt brengt de Regio Zwolle Brigade vragers en aanbieders met elkaar in contact. Vaak kan via collegiale inleen en uitleen een oplossing worden bereikt. Wie als ondernemer onder- of overbezetting meldt via het meldpunt formulier krijgt binnen 24 uur een reactie.

Voor arbeidsmarkt-vraagstukken kunt u ook terecht bij de Regio Zwolle Brigade. De contactpersonen voor ondernemers in de gemeente Raalte zijn:

  • Barbara Lammertink (06 – 2495 4649)
  • Stendert de Vries (06 – 1590 6432)
  • Bart Jeurnink (06 – 46 05 4211)

Recreatie en toerisme

De actuele noodverordening vindt u op de website Veiligheidsregio IJsselland. Deze noodverordening wordt bij iedere stap van het kabinet in de corona aanpak aangepast. Wat dit betekent leest u in de veel gestelde vragen en antwoorden. Staat het antwoord op uw vraag niet op deze site? Bel dan het informatienummer recreatie en toerisme: 088-119 77 77 (bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur).

U kunt ook contact opnemen met de gemeente: Paul Kruiper (06 - 1322 6114) en Vincent Breen (06 - 1028 9796).

Taskforce VTE Overijssel

Om ondernemers in de vrijetijdseconomie in Overijssel te ondersteunen is er een speciale taskforce opgericht door de provincie, MarketingOost en de Overijsselse gemeenten. Rijks- en regionaalbeleid wordt door MarketingOost gebundeld.

Horeca

De actuele noodverordening vindt u op de website Veiligheidsregio IJsselland. Deze noodverordening wordt bij iedere stap van het kabinet in de corona aanpak aangepast. Wat dit betekent leest u in de veel gestelde vragen en antwoorden (onderaan de pagina).

Horeca gerelateerde vragen kunt u stellen aan de KHN via telefoonnummer 0348-489489 of door hen een email te sturen naar info@khn.nl.

U kunt uiteraard ook terecht bij de gemeente Raalte. Neem bij vragen over horeca contact op met accountmanager Macha Haerkens via 06 - 3069 4419.

Tijdelijke terrasuitbreiding mogelijk

Horecaondernemers in de gemeente Raalte kunnen een tijdelijke terrasuitbreiding aanvragen. Ondernemers die nog geen kennis hebben genomen van deze mogelijkheid kunnen de tijdelijke terrasvergunning alsnog aanvragen. Neem hiervoor contact op met accountmanager Macha Haerkens via 06 - 3069 4419.

Instructie kuchschermen op terrassen in de horeca

Per 1 juli is het toegestaan om op buitenterrassen zogenoemde kuchschermen te plaatsen. Voor personen die zich aan weerszijden van de schermen bevinden, geldt dan geen regel om 1,5 meter afstand te houden. Ga voor meer informatie over de richtlijnen voor en het correcte gebruik van de schermen naar de website van de Rijksoverheid.

Cultuur

De Rijksoverheid heeft een overzicht samengesteld met veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en cultuur.

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Of wilt u contact met de gemeente? Neem dan contact op met:

  • Jetty Looijenga (06 - 2239 7501)
  • Eléon de Haas (06 - 2304 0169)

Verzamelwebsite voor protocollen

Protocollen zijn nodig om de algemene regels van het RIVM te vertalen naar de realiteit van de werkvloer, het sportveld of de school. Dat vereist maatwerk: hoe houd je 1,5 meter afstand in een kantoortuin? Hoe voorkom je dat medewerkers bij elkaar hoeven te zitten met lunch? Branches hebben zelf het beste zicht op de eigen praktijk en zij werken hard om voor de eigen werkomgeving een protocol op te stellen. De website www.mijncoronaprotocol.nl verzamelt protocollen, wordt constant aangevuld en biedt zo een overzicht van de beschikbare protocollen.

De website is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, in samenwerking met de Rijksoverheid. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de protocollen ligt bij de branche zelf. Protocollen worden in het algemeen opgesteld door de branchevereniging horend bij de sector. Ze betrekken hierbij ook werknemers, bijvoorbeeld via vakbonden.