Projecten/activiteiten

Er zijn veel groene activiteiten in de gemeente Raalte, dit valt samen onder de noemer Groen Samen Doen! Hieronder vindt u een aantal recente projecten.

Groen in de Brugstraat

Onze straat kan wel wat meer groen gebruiken; dat vonden de inwoners van de Brugstraat in Raalte. Astrid Paalman en Willy Spannenburg namen het initiatief om gezamenlijk met de buren de straat te vergroenen. “Minder tegels en meer groen in onze straat; dat was ons doel. En daarnaast is het ook nog eens erg gezellig om het samen als buurt te doen.”

Bloembollenactiebloembollenproject

Zaterdag 21 november 2020 zijn op twintig plekken in de gemeente Raalte in totaal meer dan 70.000 bloembollen gepoot. Deze bloembollenactie zorgt voor ruim 4.000 m² biodiversiteit, verdeeld over alle dorpen van de gemeente Raalte. Er is met veel enthousiasme gereageerd op deze actie. In alle dorpen zijn, mede dankzij de inzet van de Plaatselijk Belangen en plaatselijke initiatieven, bloembollen gepoot. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor meer biodiversiteit en zo wordt het echt Groen Samen Doen. 

Bloembollen in bloei

In het voorjaar van 2021 staan op verschillende plekken de bloembollen langs de weg in bloei. Het gaat om de volgende locaties: 

BK-straat in Raalte: tussen de dierenartsenpraktijk en Angeli Custodes
Bij het tunneltje voor Raalte Noord
Rotonde Luttenberg (lint naast de rotonde)
Overkampsweg Raalte (tussen ijsbaan en Pan Oston)
Heino-Noord, bij de carpoolplaats/2e stoplichten vanuit Raalte: aan de Zwolseweg/N35

Fietsroute langs biodiversiteitsstroken

Leden van de Groene Agenda hebben een mooie fietsroute uitgezet langs de bloeiende biodiversiteitsstroken. De route van ruim 23 kilometer is in de zomermaanden juli en augustus op zijn mooist. De route start en eindigt op het dorpsplein in Heeten. Download de fietsroute hier. 

Plukstrook in Raalte geopend

Op 6 maart 2020 is de plukstrook bij het hertenkamp in de wijk Blekkerhoek in Raalte officieel geopend door wethouder Jacques van Loevezijn. De tuin staat in het voorjaar vol met eetbare planten en bloemen, zoals appels, peren en bessen. Leerlingen van basisschool de Horizon mochten bij de opening bloemzaad zaaien. In het voorjaar organiseert ‘Raalte plukt!’ er maandelijks activiteiten. Wat een mooi initiatief! Meer informatie: ‘Raalte plukt!’.

Bijenhotel in Raalte

Heeft u het bijenhotel in Raalte al gespot? Locatie: Ganzeboomlaan. Het hotel is onder begeleiding van de Sallandse Bijenvereniging Sint Imelda door leerlingen van het Carmel College Salland gemaakt. De bijen vinden er een beschutte plek. Voor het hotel zijn bloembollen gepoot. Er wordt minder gemaaid, zodat grassen en planten langer blijven groeien. Een fijne plek voor de bijen, laat ze maar komen!

Bloembollen, zaadmengsel en nestkasten

Met de BZN-methode (bloembollen, zaadmengsel en nestkasten) wil de werkgroep Groene Agenda de natuurlijke beheersing van de eikenprocessierups in het gebied Ramele-Broekland uitbreiden. Dit doen ze door meer natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken, zoals verschillende soorten vogels, vleermuizen en insecten. Lees er meer over in de folder van Ben Kogelman.

Activiteiten IVN

IVN organiseert regelmatig activiteiten over biodiversiteit, duurzaamheid, natuur en bloemen en planten. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding bij twee biodiversiteitsstroken. IVN organiseert dit samen met de werkgroep ‘Groene Agenda’. Geïnteresseerden kunnen hieraan deelnemen. Een overzicht van alle activiteiten van IVN Raalte vindt u op de website van de IVN.