Primeur bij het leren over schulden, geldstress en thuisadministratie bij Humanitas
Schulden en geldstress kunnen veel invloed hebben op je leven. Zo weet ook Farley van Heydoorn. Hij worstelde zo’n 10 jaar lang met schulden en geldstress, waardoor hij goed weet wat dit met iemand doet en wat iemand nodig heeft. Daarom ontwikkelde hij een online cursus om mensen te helpen zelfredzaam te worden en controle op hun gedrag over hun financiële leven te krijgen. Bij Humanitas in Raalte kunnen mensen als eersten in Nederland de e-learning volgen. Herman Nijenkamp is een vrijwilliger en begeleidt de deelnemers.
Praktische kennis en weerbaarheid vergroten
Farley wilde zijn ervaringen delen en anderen helpen die in dezelfde situatie zitten. Hij vertelt: “Toen ik mijn leven had omgegooid, heb ik verschillende budgetcoach diploma's behaald en ben gaan werken als schuldregelaar en casemanager bij de gemeente Utrecht. Door gesprekken te voeren met mensen in vergelijkbare situaties, ontdekte ik dat mensen weinig kennis hebben over de gevolgen van schaarste en geldstress op hun gedrag. Maar ook over schuldhulpverlening en wie waar over gaat. Daarom heb ik de e-learning ‘Financieel zelfredzaam’ ontwikkeld, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en zelfredzaamheid van mensen en het bieden van praktische kennis en tools om met schulden om te gaan.”
Zelfredzaamheid
Herman benadrukt het belang van de e-learning: "Door alle prijsstijgingen komen mensen nu soms geld te kort, waardoor ze in de schulden kunnen raken. Onder jongeren zijn bijvoorbeeld dure kleding of nieuwste telefoons erg gewild en achteraf betalen wordt steeds gemakkelijker. Soms hebben ze omgaan met geld vanuit thuis niet geleerd, waardoor ze in de problemen kunnen raken. Daarom bieden we bij Humanitas Raalte deze cursus aan. We willen de zelfredzaamheid van mensen vergroten en ze weer controle geven over hun financiën. Elke deelnemer maakt een budgetplan, zodat ze zelfstandig aan hun financiën kunnen werken. Sinds de zomer van 2022 hebben ongeveer 40 mensen de cursus gevolgd, variërend in leeftijd van 18 tot 74 jaar. Niet alleen mensen met schulden of mensen die onder bewind voering en budgetbeheer staan, maar bijvoorbeeld ook jongeren die meer willen leren over geld.”
Herkenning, persoonlijke benadering en praktisch advies
De cursus bestaat uit 18 lessen van elk zo’n 5 tot 7 minuten, die over verschillende onderwerpen gaan, zoals de effecten van geldstress op je gedrag en de rol van bewindvoerders en gemeenten in schuldhulpverlening. Farley legt uit: “De lessen bevatten video's, tekst en interactieve vragen om de deelnemers actief te betrekken. Een fictief personage genaamd Angela vraagt advies over het aanpakken van haar situatie. Hierdoor kan de deelnemer zijn of haar kennis direct toetsen. Door herkenning, persoonlijke verbinding en praktisch advies willen we mensen helpen.”
Financiën begrijpen en schulden aanpakken
Herman vertelt: “We hopen hiermee dat mensen hun financiële situatie beter gaan begrijpen en als ze schulden hebben, weten waar ze moeten beginnen om het aan te pakken. Door deze cursus kunnen we het leven van veel mensen die worstelen met schulden en geldstress echt veranderen.”
Meer weten?
Wil je meer weten over de e-learning ‘Financieel zelfredzaam’ of wil je zelf deelnemen? Neem dan contact op met Humanitas Raalte. Stuur een mail naar ta.raalte@humanitas.nl of bel naar 0648161070. Je vindt Humanitas in Zwanenwoerd 1a, ingang De Buut, in Raalte. Meer informatie over Humanitas vind je op www.humanitasraalte.nl