Pluktuin PlukGeluk nu officieel geopend!

20 september 2022
Duurzaam nieuws

In de wijk Salland II werd dit weekend pluktuin PlukGeluk officieel geopend. Initiatiefnemer en buurtbewoner Esther Vastenavond vertelt: “In de tuin staan bloemen, kruiden, bessen. Iedereen is welkom om er wat te komen plukken. Dus óók als je niet in deze wijk woont. Je kunt bijvoorbeeld tomaten plukken, of verse thee. Er staat al van alles. Het is een hele fijne ontmoetingsplek. Je spreekt altijd wel even iemand als je daar komt.”

Vorig jaar startten een aantal buren met het realiseren van de pluktuin. Esther: “Samen met Annemieke te Wierik en Henriët Arend hebben we het idee opgevat om een plek te creëren waar mensen kennis kunnen maken met het groeien en verwerken van eten. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een plek voor bijvoorbeeld een moestuin te hebben. In het centrum is ook een pluktuin. Met die vrijwilligers hebben we toen contact gezocht en zo is het balletje gaan rollen. Dát wilden we in onze wijk ook.”

Een stichting opgericht

“We hebben contact gezocht met de gemeente en uitgelegd wat we graag wilden. Toen moesten we de hele papierwinkel door en konden we subsidies aanvragen. Daarom zijn we ook een stichting gestart. Dat maakt het ook makkelijker als we nog andere duurzame initiateven willen starten in de toekomst. We zijn heel enthousiast over hoe de gemeente met ons meedenkt. Er is altijd veel gespreksruimte geweest.”

Verzorgen van de pluktuin

Zo’n 30 gezinnen uit de wijk verzorgen het onderhoud van de pluktuin. “We hebben voor hen een ‘takenkaart’ gemaakt, zodat ze een beetje richting hebben wat er te doen staat. Daarnaast zijn er 5 chefs, dat zijn mensen die overzien wat er nog staat of er nog wat bij kan komen. We werken nu ook samen met de Compostbrigade. Er staat namelijk een compostbak, waar het groenafval in gaat. De tuin is dus nu ook volledig circulair! Dat had ik nooit verwacht toen we hier aan begonnen.”

Wees welkom!

“Het is waanzinnig leuk om te zien hoe verbindend het werkt. Iedereen is ook zo betrokken. Ook komen er regelmatig mensen van Schuilenburg langs. En ook zijn al allerlei scholen op bezoek geweest. Dus kom ook gerust eens langs. Wees welkom en voel je vrij iets te plukken. De tuin wordt door onze wijk verzorgd, maar is er voor iedereen. Op onze Facebook- en Instagrampagina delen we daarnaast regelmatig updates over de tuin of leuke receptjes. Zo deelden we een lekker recept met boontjes, toen er veel boontjes in de tuin stonden. Wil je ook zo’n initiatief beginnen in je wijk? We zijn inmiddels het hele proces door en kunnen je als initiatiefnemers van PlukGeluk daar goed bij kunnen helpen!"

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via