default iconPlaskerk en Annahuis maken de metamorfose van het Raalter dorpshart van dichtbij mee

Het middelpunt van Raalte, centraal in de samenleving en onlosmakelijk met elkaar verbonden: de Plaskerk en het Annahuis. Deze twee historische gebouwen 'zitten’ eerste rij bij de metamorfose van het centrum. Hoe dat is? Dat vertellen Gerrit Tuten (voorzitter Plaskerk) en Aaltje Booijink (beheerder Annahuis en Plaskerk) 

Het Annahuis en de Plaskerk zijn belangrijke ontmoetingsplekken. Aaltje: “We zitten midden in het centrum, een mooiere plek kunnen we ons niet wensen. Maar liefst 36 verenigingen maken gebruik van het Annahuis.” Gerrit: “Wil je toekomst als kerk? Dan moet je breed inzetten. Daarom gebeurt er tegenwoordig veel meer dan alleen kerkdiensten in de Plaskerk. Denk aan exposities en concerten, maar ook schoolopdrachten. Komend voorjaar is er zelfs een modeshow.” 

Vooraan staan bij de werkzaamheden  

Aaltje: “Het is mooi om te zien hoe het gebied steeds een beetje mooier wordt. Af en toe wordt een beroep gedaan op onze flexibiliteit. Door de archeologische opgravingen liepen de werkzaamheden vertraging op en waren ze niet voor kerst afgerond. Dat is voor ons juist altijd een drukke periode, waarin van alles te beleven is rondom de Plas. Het was behelpen en niet ideaal, maar door de situatie goed uit te leggen mensen begrepen het wel.” 

Samenwerken 

Gerrit: “Er gebeurt hier elke dag wel iets. Overleg met buren of andere betrokkenen. Of een uitvaart. Het is dan fijn dat een lokale aannemer de klus gekregen heeft. De communicatie onderling is heel goed.”  

Aaltje: “Elke donderdag werkt een medewerker van Klink-Nijland in het Annahuis. Dan kunnen mensen hier terecht met vragen. We zijn heel tevreden over de samenwerking: zowel de aannemer als de gemeente denken positief mee. Een mooi voorbeeld is een muurtje bij het Annahuis waar graffiti op is gespoten. De buurvrouw vroeg of het mogelijk is om daar klimop te laten groeien. Zo kunnen graffitispuiters er niet meer bij én krijg je een extra stukje groen. In overleg met Klink-Nijland en de gemeente is besloten om het inderdaad zo te doen. Het is heel fijn dat zo’n kleine aanpassing aan het plan gedurende de werkzaamheden nog doorgevoerd kan worden.”  

Een mooi geheel  

Aaltje: “Het Annahuis en de bijbehorende tuin zijn net verbouwd. De herinrichting van het centrum maakt het plaatje compleet. Ik denk dat de inwoners straks heel blij worden van het resultaat. Het helpt Raalte in de uitstraling, ook met het oog op toerisme. Gerrit: “Ondanks dat niet iedereen het altijd met elkaar eens is, was er veel draagvlak voor het ontwerp. Er ontstaat straks een verbinding tussen de Grote Markt, De Plas en de kerk; één mooi geheel. Dat maakt het voor mij een succes.” 

Meer informatie

Wil je meer weten over de herinrichting van het centrum van Raalte? Kijk dan op www.raalte.nl/centrum