Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen

Vraag een nieuw reisdocument aan als uw oude reisdocument gestolen of kwijt is. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten.

Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude.

U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw reisdocument. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval. 

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Als u uw reisdocument als verloren heeft opgegeven, kunt u het niet meer gebruiken als u het terugvindt. Lever uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.

U kunt vermissing van uw reisdocument doorgeven met het formulier:

U heeft hiervoor uw DigiD en bijbehorende inlogcode nodig. 

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend vanwege het coronavirus. 

Is uw reisdocument gestolen of kwijtgeraakt in het buitenland?

En heeft u daar een vraag over? 24/7 BZ contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u op verschillende manieren bereiken.