Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Paspoort of identiteitskaart

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Vanaf 1 oktober 2021 ben je voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. Je komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dus niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee! (vanaf 1 oktober)

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Let op!

Een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart? Vanaf 1 januari 2021 krijgt deze een extra functie. U kunt er namelijk mee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Maar hier een afspraak

Meenemen

  • Bij de aanvraag en het ophalen van uw paspoort of identiteitsbewijs moet u zelf aanwezig zijn. Vraagt u een paspoort/identiteitskaart aan voor uw kind, dan moet ook uw kind aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen
  • Eén pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden, recht van voren genomen; de mond moet gesloten zijn die voldoet aan de richtlijnen. Over het algemeen voldoen schoolfoto's niet aan de gestelde eisen.
  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze niet meer geldig zijn.

Aanvragen paspoort jonger dan 18 jaar:

Zonder toestemming van beide ouders/gezaghouders kunnen wij de aanvraag niet in behandeling nemen. 

Aanvragen identiteitskaart jonger dan 12 jaar, neem dan ook mee:

  • Bij het aanvragen en ophalen moeten kind en minimaal 1 ouder/gezaghouder aanwezig zijn. Deze moet zich kunnen identificeren,
  • De ouder/gezaghouder die niet bij de afspraak meekomt, geeft voorafgaand aan de afspraak  toestemming voor de aanvraag via DigiD.
  • De ouder/gezaghouder die wel bij de aanvraag meekomt geeft voorafgaand aan de afspraak toestemming voor de aanvraag via DigiD of doet dit schriftelijk aan de balie. 

Zonder toestemming van beide ouders/gezaghouders kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen. 

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Is uw paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen? U kunt vermissing van uw reisdocument doorgeven met het formulier:

U heeft hiervoor uw DigiD en bijbehorende inlogcode nodig.

Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk ophalen bij de receptie van het gemeentehuis, ook hiervoor maakt u een afspraak. Kinderen die getekend hebben bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moeten het document persoonlijk afhalen. Eén van de ouders/gezaghouders mag het document wel ophalen, als het kind niet getekend heeft bij de aanvraag.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl.

Wat kost een Nederlands paspoort?

  • voor personen tot 18 jaar € 57,30 (tarief 2022
  • voor personen van 18 jaar en ouder € 75,80 (tarief 2022)

Wat kost een Nederlandse identiteitskaart ?

  • voor personen tot 18 jaar € 36,95 (tarief per 1 augustus 2022)
  • voor personen van 18 jaar en ouder €68,50 (tarief per 1 augustus 2022)

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 51,62 (tarief 2022) extra.