Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart hebben wij van u nodig:

  • bij een aanvraag moet u zelf aanwezig zijn. Vraagt u een paspoort/identiteitskaart aan voor uw kind, dan moet ook uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen 
  • één recente pasfoto in kleur, recht van voren genomen; de mond moet gesloten zijn die voldoet aan de richtlijnen. Over het algemeen voldoen schoolfoto's niet aan de gestelde eisen. 
  • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze niet meer geldig zijn.
  • voor het aanvragen van een paspoort een schriftelijke toestemming inclusief het identiteitsbewijs van beide ouders of gezaghouders, indien de aanvrager jonger is dan 18 jaar.
  • voor het aanvragen van een identiteitskaart een schriftelijke toestemming inclusief het identiteitsbewijs van beide ouders of gezaghouders, indien de aanvragen jonger is dan 12 jaar. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder of gezaghouder een identiteitskaart aanvragen.
  • u betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. U kunt alleen met pin betalen. 

Is uw paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk (dit geldt ook voor kinderen) ophalen bij de gemeente.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl

Tarieven 2018

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 52,00
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 65,30

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 29,05
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 51,08

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 47,55 extra.

Vragen? Of wilt u de openingstijden weten?

Kijk dan bij contactgegevens. Hier vindt u het bezoekadres, openingstijden, e-mailadres en telefoonnummer.